Francie, Německo i Británie se staví rezervovaně k Trumpově výzvě, aby přijaly islamisty ze Sýrie

Francie teď nebude reagovat na výzvu amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby převzala zpět stovky islamistických bojovníků, které Spojené státy zadržely v Sýrii. Uvedla to ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová s tím, že Francie postupuje „případ od případu“. Německý ministr zahraničí Heiko Maas řekl, že Trumpův požadavek je obtížně uskutečnitelný.

Trump o víkendu v souvislosti s očekávanou porážkou Islámského státu v Sýrii vyzval státy jako Německo, Francie a Británie, aby si vzaly zpět přes osm set islamistů z řad svých občanů, kteří přišli bojovat do Sýrie a Iráku z Evropy a které Američané zadrželi v Sýrii, a aby je postavily před soud. Pokud spojenci na výzvu nezareagují, budou zajatci propuštěni, varoval Trump.

Arabsko-kurdská koalice, která v Sýrii proti islamistům bojuje, už dříve Západ varovala, že nemá prostředky, aby zajistila, že zadržení islamisté neuprchnou ze svých nynějších provizorních cel. Vyzvala proto jejich domovské země, aby tyto bojovníky přijaly zpět.

Asi největší počet evropských bojovníků v řadách islamistů v Sýrii pochází z Francie. „Stažením Spojených států ze Sýrie vzniká nový geopolitický kontext. Prozatím svou politiku měnit nebudeme,“ uvedla Belloubetová v televizi France 2 s odkazem na odchod americké armády ze Sýrie. „V této fázi Francie nebude na (Trumpovy) požadavky reagovat,“ dodala ministryně.

Francouzská vláda kategoricky odmítala přebírat zpět bojovníky IS a vdovy po nich. Ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian je označoval za nepřátele státu, kteří by měli čelit spravedlnosti v Sýrii či Iráku.

Plánované stažení USA ze Sýrie ale vedlo Francii k přípravě na návrat desítek francouzských džihádistů zadržených kurdskými úřady, které jsou podporovány Spojenými státy, připustil v lednu ministr vnitra Christophe Castaner. Paříž se pokouší dostat zpět nezletilé, postupuje ale případ od případu.

Maas: Občanství bojovníků v tuto chvíli nelze ověřit

Německý ministr zahraničí Heiko Maas označil v noční debatě televize ARD Trumpův požadavek za „mimořádně obtížně realizovatelný“. Návrat islamistů je podle něj možný pouze v případě, že „bude zajištěno, že tito lidé tady budou ihned přivedeni k soudnímu procesu, i když budou posláni do vyšetřovací vazby,“ řekl šéf německé diplomacie.

Německý politik vysvětlil, že podmínkou takového postupu by byl dostatek informací a už zahájené vyšetřování, což ale není zaručeno. „A dokud to tak bude, považuji to za mimořádně obtížně uskutečnitelné,“ prohlásil Maas.

Německý ministr vysvětlil, že pokud mají dotyční německé občanství, mají právo na návrat. Nyní je ale podle něj situace taková, že neexistuje možnost to v Sýrii ověřit.

Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové uvedl, že cizinci v řadách IS by měli být souzeni tam, kde byli zadrženi. „Zahraniční bojovníci by měli být předvedeni před soud a měl by se konat řádný soudní proces pod tou nejvhodnější jurisdikcí,“ řekl v reakci na Trumpova slova mluvčí. „Mělo by to být v oblasti, kde byly tyto zločiny spáchány,“ dodal.