Těhotná britská nevěsta džihádistů se chce ze Sýrie vrátit domů. Británie ji ale zachraňovat nehodlá

Událost: Britská nevěsta džihádistů chce zpátky domů (zdroj: ČT24)

Devatenáctiletá Britka Šamima Begumová odjela před čtyřmi roky společně se svými dvěma přítelkyněmi do Sýrie, aby se připojila k takzvanému Islámskému státu. Nyní je v devátém měsíci těhotenství a chce se vrátit do Británie. V Sýrii si vzala islamistického bojovníka a měla s ním dvě děti, obě ale zemřely. Svého připojení k chalífátu Begumová nelituje, naopak jej hájí. Britské úřady už daly najevo, že ženu ze syrského uprchlického tábora zachraňovat nebudou.

Londýňanky Begumová, Amira Abaseová a Kadiza Sultanaová utekly z domova ve věku 15, respektive 16 let.

Trojici Britek mířících do Sýrie zachytily v roce 2015 bezpečnostní kamery na letišti Gatwick
Zdroj: ČT24

Odletěly do Turecka a odtud se dostaly do Sýrie. Begumová dorazila do Rakká, syrské bašty islamistů, a byla umístěna mezi ostatní mladé ženy určené stát se nevěstami bojovníků. „Požádala jsem o to, abych byla provdána za anglicky mluvícího bojovníka ve věku 20 až 25 let,“ popsala Begumová reportérovi deníku The Times.

O deset dní později ji dali sedmadvacetiletému Nizozemci, který přestoupil na islám. Od té doby žili spolu a před čtrnácti dny uprchli z Baghúzu na irácké hranici, kde nyní bojují poslední členové organizace Islámský stát.

Její muž se vzdal koalici bojující proti islamistům a Begumová se dostala do uprchlického tábora na severu Sýrie, kde žije dalších 39 tisíc lidí.

Useknuté hlavy zajatců Britce nevadily

Ačkoli viděla, jak džihádisté v Rakká házejí do popelnic useknuté hlavy protivníků, nijak ji to nešokovalo. Svůj život mezi teroristy popsala jako „normální“.

„Byl to takový život, jaký ukazují na svých propagandistických videích, normální. Občas se bombarduje, ale jsou i jiné věci,“ řekla. K uťatým hlavám prohlásila, že patřily lidem „zajatým na bojišti, nepřátelům islámu“.

„Myslela jsem jenom na to, co by on (zajatec) udělal muslimské ženě, kdyby měl příležitost,“ prohlásila.

Šamima Begumová
Zdroj: ČT24

Žena chce lepší péči pro své dítě

Nelituji, že jsem sem šla. Ale musím myslet i na své dítě. Dvě děti mi už zemřely a bojím se, že onemocní i toto. Proto se chci vrátit do Británie.
Šamima Begumová
britská nevěsta IS

První dítě Šamimy Begumové byla holčička, která zemřela ve věku jednoho roku a devíti měsíců. Pohřbená je v Baghúzu. Druhé dítě zemřelo před třemi měsíci jako osmiměsíční údajně na nemoc způsobenou podvýživou.

Begumová souhlasila s odchodem z Baghúzu kvůli nenarozenému dítěti a teď se bojí, že v uprchlickém táboře onemocní. „To je důvod, proč se chci vrátit do Británie. Vím, že tam bude náležitá zdravotní péče. Udělám cokoli, co bude požadováno, abych se vrátila a žila v klidu se svým dítětem,“ sdělila.

Británie nepomůže

Případ tří mladých dívek vyvolal před čtyřmi lety v Británii značnou pozornost a také napětí ve vztazích s Tureckem, které Britkám odlet od Sýrie umožnilo.

V očích briských úřadů byla Begumová dětskou obětí radikalizace. Nyní je ale pro svou zemi hrozbou. „Nebudu riskovat životy britských občanů tím, že by šli hledat teroristy nebo bývalé teroristy ve zkrachovalém státě,“ oznámil náměstek britského ministra vnitra Ben Wallace.

Pokud se Begumová sama dostane na britský konzulát, může čekat převoz domů, vazbu a soud. Jinak zůstane v syrském uprchlickém táboře.