Fico odmítá protiraketovou obranu na Slovensku

Bratislava – Na Slovensku nebudou rozmístěny žádné prvky protiraketové obrany, ať by už patřily Spojeným státům nebo Severoatlantické alianci. Uvedl to slovenský premiér Robert Fico během setkání s generálním tajemníkem NATO v Bratislavě, kde se koná zasedání ministrů obrany aliance.

„Pokud budu předsedou vlády, nebudu souhlasit s rozmístěním žádných prvků protiraketové obrany na území Slovenska,“ řekl Fico po setkání s generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem.

Šéf slovenského kabinetu byl i v minulosti proti vzniku protiraketového štítu ve střední Evropě, jehož radar měl stát v Česku a silo s desítkou antiraket v Polsku. Spojené státy, které nutnost tohoto systému zdůvodňovaly potřebou obrany před raketami dlouhého doletu například z Íránu, po nástupu prezidenta Baracka Obamy od původního plánu ustoupily a v současnosti připravují novou variantu obranného systému proti raketám krátkého a středního doletu.

Vstup Olgy Bakové z Bratislavy (zdroj: ČT24)

Slovenský prezident Ivan Gašparovič nebyl po setkání s Rasmussenem v otázce případné protiraketové obrany na Slovensku tak nekompromisní jako premiér.

„Já bych do budoucnosti takový výrok neřekl, protože nikdy nevíme, jaká situace může nastat,“ řekl. Poznamenal, že v budoucnosti může Slovensko nebo sousední země potřebovat protiraketovou ochranu kvůli případné hrozbě.

Rumunsko protiraketový štít podporuje

Americký viceprezident Joe Biden dnes během návštěvy Rumunska ocenil podporu Bukureště nové verzi systému protiraketové obrany. Rumunsko je druhou zastávkou na Bidenově cestě po střední a východní Evropě.

„Oceňujeme, že Rumunsko vítá architekturu nové protiraketové obrany,“ prohlásil Biden.

V Rumunsku, kde USA nepočítaly s výstavbou žádného z hlavních protiraketových prvků, se na černomořském pobřeží nachází americká vojenská základna.

Ve středu viceprezident jednal v Polsku, kde mu polský premiér Donald Tusk přislíbil účast své země na budování nového protiraketového štítu. Na svém území by tak zřejmě mohlo rozmístit americké střely SM-3. Na téma plánovaného protiraketového deštníku má americký muž číslo dvě jednat v pátek i v Praze.