Eisen se asi potvrzení velvyslaneckého postu v ČR nedočká

Washington - Působení amerického velvyslance Normana Eisena v České republice je ohroženo. Jeho nominaci totiž opět zablokoval jeden z členů amerického Senátu. Eisena na konci prosince jmenoval prezident Barack Obama bez potřebného souhlasu, funkci tak může vykonávat pouze rok. Pokud senátor názor nezmění, bude muset Eisen za několik měsíců z Prahy odjet. Před provizorním jmenováním byl post amerického velvyslance v Praze dva roky neobsazený.

Americký senátor Charles Grassley stejně jako loni zablokoval nominaci amerického velvyslance v Česku Normana Eisena. Grassley má vůči velvyslanci v ČR totiž námitky. Tvrdí, že se Eisen v minulosti nezachoval eticky při odvolání vysoce postaveného úředníka, který kritizoval prezidentovy spolupracovníky. Šlo o generálního inspektora Společnosti pro národní a komunitní služby Geralda Walpina. Obama jej odvolal v červnu 2009. 

„Mám námitky proti nominačnímu procesu kvůli roli pana Eisena v odvolání generálního inspektora Společnosti pro národní a komunitní služby, CNSC, a kvůli jeho nedostatečné otevřenosti v této věci, když byl dotazován vyšetřovateli Kongresu,“ řekl k tomu Grassley.

Grassley nominaci zablokoval už loni v září. Obama pak jmenoval Eisena přímo, ovšem jen na omezenou dobu. Americký prezident pak Eisena nominoval znovu, aby mohl být ve funkci oficiálně potvrzen.