Egypt odsoudil k trestu smrti 17 lidí za útoky na kostely

V Egyptě odsoudili k trestu smrti 17 lidí za útoky na kostely z let 2016 a 2017, dalších 19 lidí poslal vojenský soud za mříže na doživotí. Informovala o tom egyptská státní agentura MENA. Rozsudek kritizovala ředitelka pobočky Amnesty International (AI) pro Severní Afriku s tím, že masové rozsudky smrti vynesené vojenským soudem podle ní v nespravedlivém procesu dalšímu sektářskému násilí nezabrání.

Čtvrteční verdikt se týká útoků, které se staly loni v dubnu v Alexandrii a městě Tanta a v prosinci 2016 v Káhiře. Při všech zemřelo celkem 74 lidí.

Kromě trestů smrti a doživotí vynesl vojenský soud v Káhiře také tresty od deseti do 15 let pro desítku dalších osob. Všichni byli obžalováni z vraždy 74 lidí a z pokusu o vraždu 152 osob, upozornila agentura Reuters.

„Není pochyb, že pro takové hrozné útoky na koptské kostely neexistuje ospravedlnění a že jejich aktéři měli být zodpovědní za své činy. Ale udělování masových trestů smrti v nespravedlivém vojenském procesu dalším sektářským útokům nezabrání,“ uvedla šéfka severoafrické pobočky AI Nadžia Búnaimová.

Obvinění by měli podle AI stanout před civilním soudem, který splní všechny zásady mezinárodního práva. Vojenské soudy v Egyptě prý nezaručují spravedlivý proces, odsouzení civilisté jsou při nich často donuceni k přiznání mučením.