Dům bláznů, hororové představení. Britský tisk hodnotí úterní porážku Mayové ve sněmovně

Titulním stránkám britských listů dominuje úterní hlasování o brexitové dohodě s Bruselem, kterou Dolní sněmovna opět odmítla. „Dům bláznů“ napsal list Daily Mail na adresu poslanců, kteří s velkou převahou hlasovali proti dokumentu. Další porážka pro premiérku Theresu Mayovou a pouze 16 dní do brexitu, konstatuje The Guardian. Daily Mirror poukazuje na chaos kolem případného brexitového odkladu a The Times na možnost rezignace Mayové.

The Guardian úterní dění popsal tak, že Mayová „chraplavým a skomírajícím hlasem“ žádala Dolní sněmovnu o přijetí dohody, avšak výsledek je pro ministerskou předsedkyni „ponižující a zdrcující novou ranou a katastrofickou porážkou“.

Skotský list The Scotsman napsal, že Británie má už „plné zuby bláznů v Dolní sněmovně, kteří vážně uvažují o neřízeném odchodu z EU“. „Může se zdát nepravděpodobné, že by (brexit bez dohody) poslanci podpořili, ale podpora tohoto scénáře je stále tak veliká, že Theresa Mayová považovala za nutné dát svým poslancům volnou ruku při hlasování,“ uvedl The Scotsman v komentáři.

Daily Mirror poukazuje na nejistotu, která nyní Velkou Británii čeká. „Mayová se po další masivní porážce vzdala a ponechala národ na měsíce v chaosu,“ soudí list.

Podle Financial Times masivní odmítnutí dohody znamená, že Mayová už nad brexitem nemá kontrolu a její autorita je v troskách. 

Probrexitový Daily Mail za viníky považuje poslance a Dolní sněmovnu označil za „dům bláznů“. „Slíbili, že zajistí brexit, pro nějž Británie hlasovala, a bylo to v jejich moci. Včera večer však pohrdaví poslanci místo toho zvolili alternativu, kterou náš zoufající si národ uvrhli do chaosu,“ napsal Daily Mail.

Tisk se nevyhýbá ani spekulacím o výzvách k rezignaci

The Times umístil na titulní stránku fotografii Mayové sedící v autě, kterým odjíždí z parlamentu, a krátký titulek: „Vezená do beznaděje“. Podle listu hlasování Británii uvrhlo do politické krize. „Kabinet se dnes brzo ráno schází a spekuluje se, že delegace toryů možná Mayovou požádá, aby tento týden rezignovala, což by znamenalo variantu nových voleb k řešení slepé uličky,“ dodává list.

The Sun v souvislosti s vystoupením Mayové v parlamentu, při kterém premiérka čelila zdravotním potížím, použil titulek Skřehotající hororové představení. Mayové upravený brexitový plán podle listu v úterý večer dalším odmítnutím skonal.

Daily Express se táže, jak moc toho ještě Británie dokáže unést. „Skoro tisíc dní poté, co Británie hlasovala pro odchod z Evropské unie, zažila Mayová další porážku, která vypadá, že brexit určitě odloží, a která maří naději 17,4 milionu lidí,“ píše list.

Podle zpravodajského serveru Independent by bylo zapotřebí dlouhé doby k uspořádání referenda či k vyjednání nové dohody, která by byla následně předložena lidu ke schválení. „Pokud by to znamenalo zůstat v EU dalších 21 měsíců, jak naznačují některé zdroje v Bruselu, byl by to dobře využitý čas a bylo by to mnohem lepší než ukvapený odchod,“ napsal server v komentáři.

List The Telegraph je přesvědčen, že odmítnutím dohody vyjednané premiérkou Mayovou zastánci brexitu otevřeli cestu, která může vést k úplnému zrušení odchodu Británie z EU. Spojené království je podle něj nyní vydáno na pospas náladám Evropské unie.

Británie podle německých médií flirtuje s katastrofou

Hlasování kriticky hodnotí i německá média. „Při druhém pokusu přinejmenším nebyla porážka tak brutálně ponižující jako při tom prvním v lednu. Ale útěcha to není,“ píše o hlasování deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle něj šéfka britské vlády znovu selhala, když „kosmeticky působící změny“ týkající se irské pojistky nedokázaly změnit většinové poměry.

List očekává, že britský parlament odmítne možnost vystoupení bez dohody a ve čtvrtek by mohl hlasovat pro posunutí termínu brexitu. Je ale otázka, jestli by se poté různým názorovým táborům v Británii podařilo najít shodu na řešení, když to dosud nedokázaly. Také není jisté, jak dlouho v čele vlády ještě vydrží Mayová, míní Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Fáze nejasností a nejistoty tak pokračuje,“ konstatuje.

Podobně to vidí i server Spiegel Online, podle něhož britští poslanci flirtují s katastrofou a nikdo nyní neví, co se bude dít dál. Ani prodloužení doby na vyjednávání podle něj žádný ze zásadních problémů nevyřeší. Pro Unii by podle webu teď bylo možná lepší nepovolit odsunutí termínu brexitu a vytvořit tak tlak na Londýn, aby konečně došel k definitivnímu rozhodnutí.

„Přesvědčivé východisko už neexistuje,“ míní také komentátor veřejnoprávní televize ARD, podle něhož spory o brexit ostrovní zemi uvrhly do krize. Britové sice v roce 2016 hlasovali pro vystoupení z Evropské unie, pak „se ale ukázali zcela neschopni toto vystoupení proměnit ve skutečnost“.

Nyní jde především o to, aby se podařilo omezit škody. „Vystoupení bez dohody je to nejhorší, co se zemi může stát: Byla by to katastrofa pro firmy a pro zaměstnance v britských továrnách,“ opakuje komentátor názor, který sdílí velká většina německých médií.

Za zřejmě nejlepší ze špatných řešení považuje druhé referendum o brexitu. To by sice ještě prohloubilo propast v už tak rozdělené společnosti, na druhou stranu by ale Britům dalo šanci, aby „napravili historickou chybu“.

Úterní debakl komentují i další světová média. Italský list Corriere della Sera napsal, že po hlasování nezavládla panika, hněv, ani frustrace; v Británii panuje už jen únava. Odložení termínu britského odchodu z EU by podle rakouského listu Kurier bylo jen pokračováním nekonečné politiky chaosu. Podle nizozemského listu De Telegraaf, který se zabývá dalšími možnostmi vývoje, jsou spíše než druhé referendum pravděpodobnější předčasné volby.

Dolní sněmovna v úterý odmítla vládní brexitovou dohodu poměrem hlasů 391 ku 242. Ve středu budou poslanci hlasovat o tom, zda má Británie Evropskou unii opustit bez dohody. Většina je ale proti. Pokud neřízený brexit odmítnou, budou ve čtvrtek hlasovat o tom, zda má Londýn požádat o odložení termínu brexitu z nyní plánovaného 29. března. S tím by muselo ovšem souhlasit i všech sedmadvacet zbylých unijních zemí.