Britský parlament znovu odmítl dohodu Mayové, ve středu bude hlasovat o tvrdém brexitu

Britští poslanci odmítli pozměněný návrh brexitové dohody premiérky Theresy Mayové, se kterou se vrátila v noci ze Štrasburku. Dohodu podpořilo 242 zákonodárců, proti se jich postavilo 391. V příštích dnech by tak parlament měl hlasovat o tom, zda Británie vystoupí bez dohody, nebo brexit odloží. EU je výsledkem hlasování britské sněmovny o smlouvě o brexitu zklamána, ze své strany k dosažení dohody udělala vše, co mohla, uvedl mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska Preben Aaman.

Poslanci odmítli Mayové dohodu o Brexitu již podruhé, většinou 149 poslanců. Premiérka po odmítnutí brexitové dohody oznámila, že vláda parlamentu ve středu předloží k hlasování návrh opustit Evropskou unii bez dohody.

Menší porážka, přesto výrazná

Dohodu v úterý podpořilo 235 členů vládní Konzervativní strany a čtyři nezávislí, k nimž se přidali také tři rebelové z Labouristické strany.

Proti dohodě hlasovalo 238 labouristů, 75 konzervativců, 35 poslanců Skotské národní strany (SNP), 11 liberálních demokratů, 11 členů Nezávislé skupiny, deset poslanců severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), šest nezávislých, čtyři zákonodárci velšské strany Plaid Cymru a jeden zástupce Zelených. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci dohody tak činil 149 hlasů.

Mezi vládními konzervativci, kteří se postavili proti dohodě, byli například zastánci tvrdého brexitu Iain Duncan Smith a Jacob Rees-Mogg či bývalí ministři vlády premiérky Mayové Boris Johnson, Esther McVeyová a Dominic Raab. Bývalý ministr pro brexit David Davis překvapivě – na rozdíl od svého nástupce ve funkci Raaba – dohodu podpořil.

Britští poslanci znovu odmítli brexitovou dohodu premiérky Mayové (zdroj: ČT24)

Poprvé poslanci Dolní sněmovny hlasovali o brexitové dohodě v polovině ledna. Tehdy ji podpořilo 202 poslanců a odmítlo 432, a britská vláda tak utrpěla historicky největší porážku v parlamentu.

Mayová parlamentu předložila smlouvu o odchodu z EU a politickou deklaraci, na jejichž textu se po pondělním nočním jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem nic nezměnilo. Názor poslanců chtěla změnit pomocí tří nových textů.

Jedním z nich byl „právně závazný nástroj“ vztahující se k brexitové smlouvě, který má Bruselu znemožnit, aby po neomezenou dobu vázal Británii k unijním pravidlům pomocí tazvané irské pojistky.

On-line přenos

Hlasování o brexitové dohodě

  • 22:30

    On-line přenos v tuto chvíli končí, děkujeme za pozornost. 

  • 22:29

    SHRNUTÍ DNEŠNÍHO HLASOVÁNÍ: 

    Britští poslanci odmítli možnost, že by Velká Británie odešla z Evropské unie bez dohody. Pro vládní text, který jim předložila premiérka Theresa Mayová, hlasovalo 321 členů Dolní sněmovny, 278 jich bylo proti.

    Poslanci ale krátce předtím vládní usnesení zpřísnili, když překvapivě podpořili pozměňovací návrh, aby byl brexit bez dohody vyloučen za všech okolností. Původní verze usnesení vylučovala brexit bez dohody k 29. březnu.

    Mayová vzápětí oznámila, že dostojí svému slibu a ve čtvrtek bude mít parlament možnost hlasovat o odkladu brexitu do 30. června Předseda Dolní sněmovny John Bercow uvedl, že o odklad do 30. června vláda požádá jen tehdy, když parlament do 20. března brexitovou dohodu schválí.

  • 22:11

    Britský tisk píše, že zabránit neřízenému brexitu v podstatě není v moci vlády, a očekává brzy vlnu ministerských demisí. Funkci už složila náměstkyně ministerstva práce Sarah Newtonová.

Před večerním odmítnutím dohody o důsledcích a možnostech, jak zajistit co nejméně problematický brexit, poslanci diskutovali. Bývalý britský ministr zahraničí a zastánce odchodu z EU Boris Johnson uvedl, že je pro vystoupení bez dohody, když Brusel odmítá změny v brexitovém ujednání.

Odchod bez dohody je sice v krátkodobém horizontu obtížnějším řešení, ale je to jediná správná cesta k udržení sebeúcty, míní Johnson. Cestu brexitové dohody, kterou s EU dosáhla premiérka Theresa Mayová, pak považuje za skončenou.

„Pokud dnes v noci bude odmítnuta, pak doufám, že bude uložena ke spánku,“ řekl k dohodě. Poznamenal ještě, že premiérka se snažila o mírné úpravy textu, v ničem ale neuspěla. Na debatu v britském parlamentu na Twitteru zareagoval šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier, podle kterého je nebezpečná iluze to, že pro Spojené království může být odluka bez brexitové dohody výhodná. Barnier varoval, že na přechodné období, které má odluku usnadnit, bez brexitové dohody není právní nárok. „Žádná brexitová dohoda, žádné přechodné období,“ napsal.

Události ČT: Britské poslance čeká hlasování o dohodě s EU (zdroj: ČT24)

Britský generální prokurátor Geoffrey Cox v úterý ve své analýze upozornil na právní riziko, že Británie i po odchodu z Evropské unie uvázne v unijních strukturách na neomezenou dobu. Dodal nicméně, že text doplňku považuje za právně závazný. Labouristická opozice i někteří konzervativní politici to ale už dříve zpochybnili s tím, že na pojistce se nic nezměnilo.

Takzvaná irská pojistka je spornou částí dokumentu a poslanci dohodu o podmínkách odchodu z EU kvůli ní už jednou odmítli. Mnoho zákonodárců uvedlo, že se při hlasování budou řídit právě Coxovým názorem nebo posudkem jiných právníků.

Vládní strategie je podle labouristů v troskách, proti dohodě se staví i unionisté a část konzervativců

Labouristický stínový ministr pro brexit Keir Starmer v reakci na Coxovu analýzu prohlásil, že vládní brexitová strategie je nyní „v troskách“. „Generální prokurátor potvrdil, že na (brexitové) dohodě se nic nezměnilo ani přes právní dokumenty dojednané minulou noc,“ soudí Starmer.

Šéf labouristů Jeremy Corbyn už v pondělí uvedl, že jeho strana dohodu odmítne. Podobně se v úterý vyjádřili i euroskeptičtí konzervativní poslanci z vlivné skupiny ERG, která sdružuje několik desítek vládních zákonodárců. Na Twitteru uvedli, že jim právníci uskupení po analýze textů představených v pondělí „nedoporučili (brexitovou dohodu) schválit“. Záruky poskytnuté Unií ohledně irské pojistky jsou podle nich nedostatečné.

Zdroj ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která podporuje menšinovou vládu Mayové, britskému tisku řekl, že po zveřejnění Coxova stanoviska nevidí způsob, jakým by strana mohla večer brexitovou dohodu podpořit.

Předsedkyně DUP Arlene Fosterová se má ještě v úterý sejít s Mayovou. Dopoledne se Fosterová podobně jako řada dalších poslanců vyslovila pro to, aby bylo hlasování o brexitové dohodě plánované na 20:00 SEČ odloženo a poslanci si mohli novinky řádně vyhodnotit.

Coxovo stanovisko se týká především doplňku brexitové dohody, označovaného jako „společný právně závazný nástroj“. Jeho cílem je Bruselu znemožnit, aby po neomezenou dobu vázal Británii k unijním pravidlům pomocí irské pojistky. Podle Mayové by měl umožnit Londýnu zahájit formální spor proti EU u nezávislého rozhodčího panelu, pokud by Unie nutila Británii k setrvání v tomto režimu.

Britská labouristická opozice navíc ještě před zveřejněním stanoviska generálního prokurátora označila doplňky k brexitové dohodě za právně nezávazné, a tudíž nedostačující. 

Ministr životního prostředí Michael Gove ale v rozhovoru s BBC zopakoval vládní stanovisko, že texty mají stejnou právní sílu jako sama dohoda o podmínkách odchodu.

Rovněž irský premiér Leo Varadkar podle televize Sky News ujistil, že texty jsou právně závazné, ačkoli nejsou součástí dohody. Někteří členové Dolní sněmovny ale chtějí klíčové hlasování o brexitové dohodě odložit na středu, aby měli dostatek času na posouzení novinek. 

Podstatou doplňků jsou ujištění, že Velká Británie nebude neomezenou dobu vázána k unijním pravidlům pomocí takzvané irské pojistky a že obě strany budou do prosince 2020 usilovat o „alternativní ujednání“, díky nimž by nemuselo sporné ustanovení vůbec vstoupit v platnost.

Právě riziko, že Spojené království zůstane natrvalo připoutáno k unijním strukturám, části britských poslanců vadí. Unie ale ujišťuje, že toto řešení, pokud na něj vůbec dojde, by mělo být pouze dočasné. Rozvodovou dohodu kvůli pojistce ale znovu otevírat nehodlá.

Corbyn: Dodatek je snaha napálit poslance

Šéf labouristů Jeremy Corbyn tvrdí, že premiérka Mayová nedosáhla jediné změny v dokumentu, který již v lednu poslanci odmítli. „Parlament by měl odvést svou práci a říci ne premiérce,“ prohlásil Corbyn v Dolní sněmovně. 

Doplněk v podobě jednostranného prohlášení britské vlády ke sporné irské pojistce pak považuje Corbyn za snahu napálit nespokojené poslance z řad konzervativců, aby nakonec pro návrh hlasovali.

Špatná dohoda by byla horší než žádná, ale tahle je dobrá, řekla ochraptělá Mayová

Ochraptělá Mayová v úterý v parlamentu téměř nemohla mluvit, což přičetla horečným jednáním s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem ve Štrasburku. „Měli byste slyšet, jak zní on,“ řekla žertem poslancům.

Před večerním klíčovým hlasováním poslancům řekla, že parlament si nyní musí vybrat mezi její dohodou nebo brexitem bez dohody či žádným brexitem. S odkazem na pondělní jednání s Junckerem dodala, že se jí podařilo zajistit „vylepšení“ textu, který členové Dolní sněmovny už jednou odmítli kvůli sporné irské pojistce.

Britská premiérka Theresa Mayová hovoří k poslancům před hlasováním o brexitu (zdroj: ČT24)

„Špatná dohoda by byla ještě horší než žádná dohoda, ale tahle je dobrá,“ dodala premiérka ohledně dokumentu, o němž dva roky vyjednávala s Evropskou unií. Varovala také před tím, že Unie by nemusela Spojenému království odklad brexitu, plánovaného na 29. března, umožnit.

Pokud večerní hlasování skončí vládním fiaskem, což komentátoři předpokládají, bude to patrně znamenat, že poslanci budou ve čtvrtek hlasovat o odkladu vystoupení z bloku.

Předseda sněmovny John Bercow v úterý krátce po zahájení parlamentní debaty oznámil, že nevybral k hlasování žádný z předložených poslaneckých pozměňovacích návrhů. Znamená to, že parlament bude o brexitové dohodě hlasovat hned ve 20:00 SEČ.