Do polského vzdušného prostoru zřejmě vletěla ruská raketa, následně jej opustila, míní Varšava

Do polského vzdušného prostoru zřejmě vletěla ruská raketa a následně jej opět opustila, uvedl v pátek náčelník polského generálního štábu. Generál Wieslaw Kukula se tak podle médií vyjádřil k neidentifikovanému objektu, který během pátečního rána přiletěl do Polska směrem od hranice s Ukrajinou a následně zmizel z radarů. O situaci jednalo vedení státu, ozbrojených sil i bezpečnostní složky.

„Vše nasvědčuje tomu, že do polského vzdušného prostoru letěla ruská raketa. Sledovali jsme ji, opustila prostor. Máme to potvrzeno na národní a spojenecké úrovni,“ řekl náčelník štábu Kukula podle serveru Onet po jednání v úřadu pro národní bezpečnost, které k situaci svolal prezident Andrzej Duda.

Raketa byla v Polsku asi tři minuty a pronikla asi čtyřicet kilometrů do hloubky polského území, dodal generál podle webu deníku Gazeta Wyborcza. Polští vojáci se na zemi nyní snaží ověřit dráhu letu střely tak, jak ji zachytily radary. „Pátráme, abychom to ještě ověřili,“ podotkl náčelník generálního štábu.

Podle prezidenta Dudy se nikomu nic nestalo. „Nejsou zprávy o výbuchu,“ uvedla před novináři šéfka prezidentské kanceláře Gražyna Ignaczaková-Bandychová. Ocenila spolupráci mezi hlavou státu a vládou jako dobrou, napsala Gazeta Wyborcza.

S polským velením se sešel i Tusk

Kancelář polského prezidenta Andrzeje Dudy na síti X dříve informovala o tom, že hlava státu v souvislosti s narušením vzdušného prostoru svolala na 13:00 mimořádné jednání s ministrem obrany a vicepremiérem Wladyslawem Kosiniakem-Kamyszem, náčelníkem generálního štábu Kukulou a šéfem operačního velitelství ozbrojených sil Maciejem Kliszem.

Duda podle svého poradce Marcina Mastalereka hovořil o situaci také s premiérem Donaldem Tuskem. Ten se podle serveru Business Insider už v poledne mimořádně sešel s ministrem obrany, velením polské armády a šéfy tajných služeb.

V kontaktu s Varšavou jsou také Spojené státy. Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan při hovoru se svým polským protějškem Jackem Siewierou ujistil, že incident „bedlivě sleduje“ i americký prezident Joe Biden, jak uvedla jeho kancelář. Pentagon se podle polské agentury PAP odmítl vyjádřit k dotazu, zda by mohl potvrdit ruský původ střely v polském vzdušném prostoru.

Solidaritu s polským spojencem vyjádřil jménem Severoatlantické aliance její generální tajemník Jens Stoltenberg, který hovořil s polským prezidentem Andrzejem Dudou. „NATO je solidární s naším váženým spojencem, sleduje situaci a zůstaneme v kontaktu, zatímco se zjišťují fakta. NATO zůstává ostražité,“ zdůraznil Stoltenberg.

Rusko v noci na pátek a ráno podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu. Masivní nálety na města po celé Ukrajině způsobily podle ukrajinských úřadů nejméně devatenáct obětí na životě. Okolo stovky lidí je zraněných a jsou rozsáhlé škody. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk podle agentur uvedl, že to byl nejmasivnější vzdušný úder od začátku ruské invaze. Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj informoval o 114 zlikvidovaných dronech a střelách z celkem 158, kterými Rusko útočilo.

Diplomatická výměna

Náměstek polského ministra zahraničí Wladysław Teofil Bartoszewski si večer povolal ruského chargé d’affaires a předal mu nótu, ve které se ministerstvo zahraničí domáhá objasnění incidentu s narušením vzdušného prostoru Polska řízenou střelou a okamžitého skoncování s aktivitami tohoto typu, oznámila polská diplomacie v komuniké, které zveřejnila na svém webu.

„Řekl jsem chargé d’affaires jasně, že zopakování těchto pokusů vyvolá ostřejší reakci, protože je to testování naší efektivnosti a našeho přístupu k obraně. Ujišťuji, že jsme s to reagovat rychle a účinně, pokud se to zopakuje,“ prohlásil náměstek Bartoszewski po setkání s ruským diplomatem.

Varšava nepředložila žádné důkazy pro svá tvrzení ohledně letu rakety nad Polskem, prohlásil naopak ruský chargé d’affaires Andrej Ordaš. „Předali mi nótu osahující nepodložené tvrzení o tom, že údajně dnes ráno narušil polský vzdušný prostor objekt, který polští odborníci rozpoznali jako ruskou manévrující střelu,“ řekl podle ruské státní agentury RIA Novosti.

Dodal, že na jeho žádost, aby polská strana svá tvrzení věcně potvrdila, zareagovala Varšava odmítavě. Moskva žádné vysvětlení k incidentu neposkytne, dokud Polsko nepředloží konkrétní argumenty, zdůraznil diplomat.