Dílo Mistra vyšebrodského oltáře vydražilo Metropolitní muzeum. Národní galerie má smůlu

Události: Dražba středověkého unikátu (zdroj: ČT24)

Středověký obraz z dílny Mistra vyšebrodského oltáře se na aukci ve Francii prodal za pět milionů eur (127,7 milionu korun). Cena i s přirážkou činila 158 milionů. Zpravodaj ČT Jan Šmíd informoval, že ho koupilo Metropolitní muzeum umění v New Yorku. O obraz nazvaný Trůnící Panna Marie s dítětem měla zájem i česká Národní galerie.

Před dražbou se cena odhadovala na 400 až 600 tisíc eur (10,2 milionu až 15,3 milionu korun). Konečná částka se však po dramatickém přihazování v aukční síni v Dijonu vyšplhala na více než osminásobek.

„Mluvil jsem se zástupkyní Metropolitního muzea a řekla, že byli připraveni jít v případě potřeby ještě výše,“ informoval Šmíd z aukční síně.

Náhodný nález

Obraz malovaný temperou na dřevě byl dlouhá léta v domě dijonské rodiny, která neměla tušení, že se mezi nimi po generace dědí dílo jednoho z nejvýznamnějších českých představitelů vrcholné gotiky. „Majitelé obraz považovali za obyčejný dekorativní panel a chtěli ho prodat společně s nepříliš hodnotnými stříbrnými předměty a koupelnovým nábytkem,“ popsal šťastný objev znalec Hugues Cortot ze skupiny Turquin, která aukci pořádala.

Experti, včetně pracovníků Národní galerie a Ústavu dějin umění Akademie věd, potvrdili, že se jedná o dílo anonymního českého malíře vrcholné gotiky Mistra vyšebrodského oltáře. Ten byl pojmenován podle svého nejvýznamnějšího díla – devíti deskových maleb na hlavním oltáři v klášterním kostele cisterciáků ve Vyšším Brodě.

Zájem o nákup středověkého obrazu byl enormní. České instituce v aukci neuspěly. „Je nám to líto… cena ale podle ministerstva neodpovídá reálné hodnotě,“ uvedla mluvčí českého ministerstva kultury Michaela Lagronová.