Desítka bývalých šéfů Mosadu a Šin Bet vyzvala izraelskou vládu, aby upustila od justiční reformy. To chtěly i davy v ulicích

Na 200 tisíc lidí dorazilo do Jeruzaléma protestovat proti soudní reformě, kterou prosazuje koaliční vláda Benjamina Netanjahua navzdory široké kritice, že ohrožuje demokracii. Demonstrace se opět konají i v dalších městech Izraele. V sobotu k zastavení schvalování reformy vyzvala vládu i více než desítka bývalých šéfů izraelské armády a tajných služeb Mosad a Šin Bet, kteří se přidali k páteční výzvě více než tisícovky rezervistů izraelského letectva. Ti kvůli soudní reformě pohrozili odmítnutím služby. Přidaly se k nim i stovky rezervistů vojenských zpravodajských služeb.

Demonstrace proti izraelské soudní reformě se konají pravidelně už od ledna, zejména v Tel Avivu, ale i v dalších městech. Nyní opět zesílily, jelikož v neděli začne parlament jednání, na němž zřejmě v pondělí schválí definitivně první klíčovou část soudní reformy –⁠ zákon, který omezí pravomoci nejvyššího soudu.

Do Jeruzaléma v sobotu dorazil pochod, který vyšel z Tel Avivu v úterý večer a který se silně rozrostl. Na záběrech ze sociálních sítích je vidět, že v něm jde i opoziční lídr Jair Lapid, který byl do prosince premiérem.

Výzvu k zastavení schvalování soudní reformy a zahájení jednání o kompromisním návrhu s opozicí adresoval opakovaně vládě i prezident Jicchak Herzog. Netanjahu ji koncem března vyslyšel poté, co návrh reformy kritizovalo i několik poslanců z jeho strany. Jednání s opozicí ale nevedla ke kompromisu.

Rezervisté

V pátek pohrozili odmítnutím dobrovolné služby další rezervisté izraelské armády, výzvu vládě k zastavení schvalování reformy adresovalo na 1140 vojáků letectva v záloze. Dnes se na jejich stranu postavila i více než desítka bývalých náčelníků generálního štábu a bývalých šéfů tajných služeb, včetně expremiéra a exministra obrany Ehuda Baraka.

Po páteční výzvě rezervistů letectva se objevily v izraelských médiích zprávy, že ministr obrany Joav Galant se snaží přimět Netanjahua, aby schvalování reformy odložil. Galant mu takovou výzvu adresoval už koncem března, za což si vysloužil pohrůžku odvoláním z funkce ministra. Netanjahu ale Galanta nakonec neodvolal. Demonstranti v sobotu dorazili i před Galantův dům ve snaze zastavit schvalování reformy. Netanjahu nicméně podle místních médií nehodlá schvalování reformy přerušit.

Pochod z Tel Avivu do Jeruzaléma trval několik dní, ačkoli je to asi 60 kilometrů. Lidé totiž šli vždy jen ráno a večer, protože i v Izraeli panují velká vedra. Před parlamentem si chtějí postavit stany a zůstat tam, dokud vládu nepřimějí k dialogu. Zástup účastníků s izraelskými vlajkami se podle Reuters táhl několik kilometrů. Lidé za zvuku bubnů a protivládních pokřiků v uplynulých dnech pochodovali po dálnici i v teplotách nad 30 stupni Celsia a po cestě přespávali venku.

Vláda prosazuje reformu s argumentem, že nevolení soudci často tíhnoucí k levicovému světonázoru nemají mít možnost rušit rozhodnutí vlády vzešlé z voleb. Kritici argumentují tím, že parlamentní většina nemá mít veškerou a neomezenou moc ve státě, který nemá ústavu.

V koaliční vládě, jež vznikla loni v prosinci, jsou i krajně pravicové a ultraortodoxní strany, které podle opozice chtějí oslabení pravomocí nejvyššího soudu využít i k vlastním cílům, včetně legalizace rozšiřování židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu.