Dělostřelecký útok na Doněck zavinil smrt dvou civilistů

Doněck – Ranní dělostřelecký útok na východě Ukrajiny má na svědomí smrt dvou civilistů. K události došlo v Doněcku, který se stal hlavní baštou proruských separatistů. Informaci přinesla agentura AFP. Agentura Unian dále tvrdí, že boje vládních sil a proruských separatistů pokračují i na dalších místech a ukrajinští vojáci prý byli ostřelováni i ruskými raketomety.

„Těla zakrývala zkrvavělá prostěradla na ulici v centru města,“ přiblížil situaci zpravodaj agentury AFP s tím, že silné výbuchy otřásaly centrem okolo šesté hodiny ranní (okolo 05:00 SELČ). Jednou z obětí byl muž, jehož snacha prý prosila manžela, aby vzal osobní doklady oběti kvůli vydání těla pozůstalým.

OSN odhaduje, že si konflikt na východě Ukrajiny vyžádal už více než dva tisíce mrtvých. A to z řad vojáků, povstalců i civilistů. Jejich počet přesto není konečný a výše zmíněná událost svědčí o dalším vyhrocování konfliktu.

Na ulicích jsou viditelná místa dopadů granátů. Fasády domů i obchodů proděravěly střepiny. Místní se pokoušejí nepořádek alespoň částečně uklidit.

  • „Jako národ jsme jednotní a silní jako nikdy. Silný, krutý a zákeřný nepřítel zocelil a semknul náš lid jako nikdo. Ten, kdo si přál nás oslabit, nás sjednotil a posílil,“ prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko při dnešním slavnostním vyvěšování státní vlajky.

Podle armádního analytika Dmytra Tymčuka, citovaného agenturou Unian, tvrdé boje mezi vládními jednotkami a vzbouřenci pokračují v okolí měst a obcí Ilovajsk, Novosvitlivka, Chrajščuvate, Malomykolaivka, Illirija a také okolo výšiny Savur-Mohyla. Rebelové podle něj usilují o znovudobytí ztracených pozic. Ukrajinští vojáci u obce Kutejnykovo prý čelili i palbě raketometů Uragan vedené z Ruska.