Clintonová se o křeslo v Bílém domě potřetí ucházet nebude

Bývalá americká první dáma a exministryně zahraničí Hillary Clintonová nebude znovu kandidovat na prezidentku ve volbách v roce 2020. Prohlásila to v rozhovoru s newyorskou televizní stanicí News12. Analytici předpokládali, že bývalá demokratická senátorka do dalšího volebního klání nevstoupí. Uspět v prezidentských volbách se Clintonová pokoušela dvakrát.

Hillary Clintonová další kandidaturu vyloučila. Prohlásila ale, že ji současný politický vývoj v USA znepokojuje. „Budu nadále pracovat na tom, čemu věřím, budu o tom mluvit a budu si za tím stát,“ uvedla. Poznamenala, že již hovořila s několika uchazeči o prezidentskou nominaci Demokratické strany, kterým poradila, aby se v kampani na nic nespoléhali a nic nebrali jako definitivní.

Zopakovat úspěch svého manžela Billa se Clintonová pokoušela dvakrát. V roce 2008 prohrála v primárkách s Barackem Obamou, který v Bílém domě strávil obě funkční období.

O osm let později sice ve stranických primárkách porazila nezávislého senátora Bernieho Sanderse, v prezidentském finále ale nedokázala porazit republikána Donalda Trumpa.

Sanders jde do boje znovu, čeká se na rozhodnutí Bidena

Zatímco Clintonová další kandidaturu odmítla, Sanders se o prezidentskou nominaci znovu uchází. Do klání také vstoupilo několik senátorů včetně Kamaly Harrisové, Elizabeth Warrenové, Amy Klobucharové či Coryho Bookera, nebo někdejší guvernér státu Washington Jay Inslee.

Početnou řadu uchazečů o demokratickou nominaci může rozšířit ještě někdejší viceprezident Joe Biden. Zda tak 76letý Biden učiní, jasné zatím není. Bývalý viceprezident ale opakovaně řekl, že o této možnosti velmi přemýšlí.

Pokud Biden do stranického souboje vstoupí, bude podle průzkumů patřit k favoritům. Všechny významné sondáže mu totiž slibují vítězství v primárkách. Podle průzkumů veřejného mínění by mohl Bidena ohrozit jedině Sanders, za kterým je s velkým odstupem Harrisová.