Sanders chce opět kandidovat na prezidenta USA. Levicový senátor vyzval k politické revoluci

Nezávislý vermontský senátor Bernie Sanders se bude ucházet o post prezidenta Spojených států. Informovala o tom americká stanice CNN. Sanders v roce 2016 v demokratických primárkách prohrál s exministryní zahraničí Hillary Clintonovou, kterou nakonec porazil republikán Donald Trump. Sanders je v amerických médiích označován za levicového radikála a zaníceného bojovníka proti oligarchii.

Sanders, který byl vnímán jako protiklad Clintonové, dokázal svou soupeřku navzdory její podpoře demokratickým vedením porazit v řadě klíčových států. Boj do poslední chvíle nevzdával – teprve na konci června 2016 veřejně prohlásil, že v listopadových volbách bude volit Clintonovou.

„V kampani v roce 2016 jsme zahájili politickou revoluci a nyní je čas s revolucí pokročit,“ oznámil teď sedmasedmdesátiletý Sanders ve vermontském rozhlase.

Sanders patří k nejliberálnějšímu křídlu politických elit v USA. Podle analytiků by mohl těžit z celkového posunu Demokratické strany doleva, k němuž došlo v reakci na politiku republikánského prezidenta Trumpa.

Do aktivní politiky vstoupil na začátku 70. let jako uchazeč o místo senátora za stát Vermont. Od příchodu do Senátu Sanders dlouhodobě kritizoval politické elity za jejich úzké napojení na bohaté sponzory.

Do povědomí se zapsal jeho projev trvající osm a půl hodiny, při kterém se v roce 2010 snažil zablokovat schválení daňové reformy tehdejšího prezidenta George W. Bushe. Nová legislativa podle něj zvýhodňovala bohaté a zhoršila federální příjem daní.

Obdiv k sociálním státům, odpor k zahraničním intervencím

Sanders se dále netají náklonností ke skandinávským zemím a jejich sociálním systémům – rád zmiňuje například všeobecně dostupné zdravotnictví nebo placené volno pro čerstvé rodiče.

  • ISLÁMSKÝ STÁT
  • „V likvidaci ISIS musíme být tak tvrdí, jak jen to jde. Je ale nutné poučit se z minulosti – tedy že nesmíme jednat sami.“

    SYRŠTÍ UPRCHLÍCI
  • „Jaký je správný počet? Nevím, protože neznáme skutečný rozsah problému. Spojené státy by ale rozhodně měly převzít plnou zodpovědnost za pomoc běžencům.“

    ZMĚNY KLIMATU
  • „Tuto planetu ohrožují klimatické změny strašným způsobem.“

    DRŽENÍ ZBRANÍ
  • „Jsou tu miliony lidí, kteří zbraně vlastní – a 99,9 procenta zákony dodržuje. Chci vidět seriózní debatu a zákony, ale nikam se nedobereme, pokud zde budou z obou stran extrémy. Myslím, že nás mohu dovést k rozumnému kompromisu.“

    ZDRAVOTNICTVÍ
  • „Zdravotní péče je podle mého svědomí právo všech lidí.“

    TRANSATLANTICKÁ SMLOUVA
  • „Je pokračováním katastrofální obchodní politiky, která stojí tuto zemi miliony slušně placených míst a stahuje nás ke dnu.“

    SLEDOVÁNÍ A TAJNÉ SLUŽBY
  • „Pokaždé jsem proti Patriot Act hlasoval. Zákon stále potřebuje zásadní reformu.“

Jako člen senátního výboru pro veterány Sanders pomohl dosáhnout zlepšení péče o armádní vysloužilce. Mimo jiné vystupoval proti vojenskému angažování v Iráku, už dříve brojil také proti zásahu ve Vietnamu. 

V průzkumech mezi možnými demokratickými kandidáty se Sanders spolu s bývalým viceprezidentem Joem Bidenem a kalifornskou senátorkou Kamalou Harrisovou objevuje na prvních místech. Prezidentskou kandidaturu oznámily také senátorky Elizabeth Warrenová a Kirsten Gillibrandová, senátor Cory Booker či bývalý kongresman Julian Castro.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org