Čína potvrdila úmrtí části pohřešovaných při záplavách. Obnova provincie potrvá dva roky

Počet obětí záplav v čínské provincii Che-pej vzrostl na nejméně 29, píše agentura AFP s odvoláním na čínská státní média. Celkově od konce července zemřelo v Číně kvůli záplavám nejméně 78 lidí. Obnova provincie po záplavách by podle tiskové agentury China News Service (CNS) mohla trvat dva roky. Přímé ekonomické ztráty spojené s povodněmi v této provincii se odhadují na 95,8 miliardy jüanů (293 miliard korun), uvedla agentura Reuters s odvoláním na čínská média.

„Od 10. srpna zemřelo v provincii Che-pej v důsledku katastrof 29 lidí, z nichž se šest dříve pohřešovalo. Dalších šestnáct lidí se stále pohřešuje,“ uvedla státní televize CCTV.

Podle čínské státní agentury CNS by obnova v provincii Che-pej po záplavách mohla trvat dva roky. Úřady se však budou snažit zajistit, aby se obyvatelé, kteří byli nuceni uprchnout, mohli vrátit do svých domovů. Pokud to nebude možné, chtějí jim úřady poskytnout před příchodem zimy nové bydlení.

Letošní povodně v provincii Chu-pej byly nejhorší od roku 1963, na více než polovině území spadlo přes sto milimetrů srážek. Záplavy zcela zničily čtyřicet tisíc domů a dalších více než 155 tisíc poškodily. Postihly asi pět procent obyvatel provincie, tedy asi 3,5 milionu lidí. Své domovy muselo opustit na dva miliony lidí, uvádí Reuters.

Dříve tento týden čínské úřady informovaly, že počet obětí záplav v Pekingu po tajfunu Doksuri vzrostl na třiatřicet. Tajfun Doksuri zasáhl severovýchod Číny koncem července a přinesl největší srážky za 140 let vedení záznamů. Nejméně čtrnáct lidí zahynulo také v provincii Ťi-lin na severovýchodě země, kterou zasáhly přívalové deště.

Voda poškodila pole

Záplavy na severu Číny poškodily pole s obilím a rýží, tvrdí analytici a obchodníci. Rozsah škod není ještě úplně jasný, podle prvních odhadů povodně zničily nejméně dvě procenta celostátní sklizně. „Budeme mít jasnější obrázek, až voda ustoupí,“ řekl agentuře Reuters jeden obchodník ze Singapuru. V případě rýže má Čína dostatek domácích zásob, v případě obilí bude zřejmě muset zvýšit dovoz.

Miliony lidí na celém světě v posledních týdnech postihly extrémní výkyvy počasí a dlouhotrvající vlny veder spojené s požáry. Odborníci upozorňují, že vlivem globální změny klimatu lze očekávat, že extrémní počasí bude čím dál častější.

Generální tajemník OSN António Guterres koncem července v této souvislosti prohlásil, že „éra globálního oteplování skončila a nyní přichází éra globálního varu“. „Změna klimatu je tady. Je děsivá. A to je teprve začátek,“ dodal.