Čína nařídila testování poté, co se nakazili pracovníci šanghajského letiště. Na místě vypukl chaos

Události: Zrušené lety v Šanghaji (zdroj: ČT24)

Letiště Pchu-tung v čínské Šanghaji zachvátila panika kvůli koronaviru. Poté, co se nakazilo několik zaměstnanců, úřady nařídily plošné testování. Byly rovněž zrušeny stovky letů, letiště totiž patří k nejrušnějším na světě. Zatímco oficiální záběry z testování zaměstnanců šanghajského letiště ukazují spořádané fronty působící dojmem klidného procesu, na čínských sociálních sítích se šíří videa vypovídající o chaosu a panice.

Zaměstnanci letiště v ochranných oděvech na nahrávkách tlačí dav do vymezeného prostoru na podzemním parkovišti. Blokují přitom východ a někteří lidé křičí, ať je nechají odejít, protože nechtějí zemřít. Prchají proto požárními východy. 

Cenzoři videa však rychle mažou a státní média o chaosu neinformují. Naopak se chlubí tím, že letiště přes noc otestovalo přes sedmnáct tisíc lidí. Letiště nařídilo testování, protože se koronavirus objevil u sedmi pracovníků nákladních firem a jejich příbuzných. Státní média označují za zdroj zásilky ze Severní Ameriky.

„Identifikovali jsme 55 blízkých kontaktů dvou potvrzených případů. Všichni jsou teď na pozorování v karanténě. První testy měli negativní,“ tvrdí zástupce ředitele Nové oblasti Pchu-tung Li Kchuo-čchu-a.

Kvůli obavám z koronaviru Čína rovněž dezinfikuje mražené potraviny z dovozu. Plošné testování nárazově probíhá také v dalších městech a u pracovníků v rizikových profesích. Ti dostanou i vakcínu, přestože ještě neprošla třetí fází klinických testů a není schválená jako zdraví neškodná.