Česko by mohlo dodat do Vietnamu letadla nebo radary, píše Reuters

Vietnam jedná s Českou republikou o vojenských dodávkách včetně letadel a radarů a také o modernizaci obrněných vozidel a střelných zbraní. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj české vlády. Hanoj usiluje o diverzifikaci svého převážně ruského arzenálu.

Premiér Petr Fiala (ODS) navštívil Vietnam minulý týden a s představiteli tamního komunistického režimu jednal mimo jiné právě o bezpečnosti. Uvádí to zdroj, podle nějž tvořily bezpečnostní firmy největší část delegace, která Fialu doprovázela. V zemi strávil premiér tři dny. 

Z patnácti společností zastoupených v obchodní delegaci byly čtyři bezpečnostní firmy, uvedla agentura. Šlo podle ní o Czechoslovak Group, Colt CZ Group, Omnipol a STV Group. Společnosti na žádost Reuters o komentář neodpověděly a skupina Colt CZ se vyjádřit odmítla.

České firmy modernizují ruskou techniku

Česko je považováno za zemi, která má dobré předpoklady pro uspokojení některých rostoucích bezpečnostních potřeb Vietnamu. České vojenské firmy vynikají v modernizaci ruské techniky a často vyrábějí nové vybavení, které je kompatibilní se sovětskými zbraněmi, což je podle Reuters dovednost, která je ve Vietnamu, kde pochází z Ruska podle odhadů čtyři pětiny místního arzenálu, obzvláště ceněna. Podle odhadů stockholmské expertní skupiny SIPRI se také Praha v posledních dvou desetiletích stala hlavním dodavatelem zbraní z Evropské unie do Vietnamu.

„Když chcete udržet staré sovětské vybavení funkční, nemáte moc možností,“ řekl agentuře Reuters český velvyslanec v Hanoji Hynek Kmoníček. Vietnamské ministerstvo zahraničí na žádost o komentář nereagovalo. 

Hanoj si v roce 2021 objednala u českého výrobce Aero Vodochody desítku lehkých bojových letounů L-39NG, jejichž dodávky mají začít letos. Pokračují jednání o dodávce dalších letounů, dodal zdroj, který se účastnil jednání na vysoké úrovni. S ohledem na jejich interní povahu si nepřál být jmenován.