Bundeswehr se stále nedočkal slíbených obřích investic. Ne rychle, ale efektivně, říká ministr obrany

Události: Reforma německé armády (zdroj: ČT24)

Německá armáda nutně potřebuje reformu. Už před rokem to oznámil kancléř Olaf Scholz. Jeho vláda pro bundeswehr po ruské invazi na Ukrajinu vyčlenila sto miliard eur, jenže dosud neutratila ani cent. Teď se to má podle nedávno nastoupivšího ministra obrany Borise Pistoriuse změnit.

Seznam vojenské podpory, kterou Berlín poslal Ukrajině, je dlouhý a nově přibylo i čtrnáct tanků Leopard 2. Co odejde na frontu, ovšem chybí doma a akceschopnost spolkové armády je v ohrožení. Podílníkem je podle ministra obrany Pistoriuse také byrokracie, a v resortu proto chystá změny.

„Mým záměrem je, abychom nejprve zahodili všechna vnitřní pravidla, procesy, směrnice a další věci, které jsme si jako ministerstvo za posledních třicet let uložili. Cílem je, abychom mohli jednat rychleji. Měnit zákony není třeba. A to je nyní první krok, který věci urychlí,“ je přesvědčen Pistorius.

Už na konci března chce ministr podepsat smlouvu na dodávku samohybných houfnic Pz2000. Německo jich Ukrajině darovalo čtrnáct, první tam dorazily loni na jaře. Německá veřejnost je proti válce a v otázce dodávek zbraní je rozpolcená. Jasnou většinu nemají ani ti, kteří je schvalují, ale ani ti, kdo jsou proti.

Odpůrci demonstrovali o víkendu. „Protože chci, aby byl v Německu zachován mír. A chci, aby proběhla jednání a abychom nedodávali zbraně. A doufám, že jsme se z toho nějak poučili, my jako Německo,“ přibližuje své postoje účastnice demonstrace Marion Thomasová.

Ne rychle, ale efektivně

Poslední velká reforma německé armády proběhla před dvanácti lety. Vláda tehdejší kancléřky Angely Merkelové zrušila brannou povinnost, snížila počet vojáků, zavedla profesionální armádu. Šetřilo se i na výzbroji a výbavě. Válka na Ukrajině a dodávky německých zbraní nyní ukázaly na špatný stav bundeswehru.

„Je úkolem spolkové vlády, politiky jako celku, ale samozřejmě i mým úkolem jako ministra obrany, udělat vše pro to, aby vybavení bylo takové, aby vojáci mohli za co nejlepších podmínek vykonávat svou důležitou práci, tedy zajišťovat bezpečnost,“ prohlásil spolkový ministr obrany Pistorius.

Berlín chce vyčleněných sto miliard eur investovat ne co nejrychleji, ale efektivně. Podle Pistoriuse musejí výdaje na bundeswehr růst i poté, co armáda tuto finanční injekci vyčerpá.