Bulhaři už mají dost korupce a volají po změně. Volby ale nejspíš přinesly pat

Horizont ČT24: Korupce v Bulharsku (zdroj: ČT24)

Mělo to být hlasování, které vyřeší politický pat v Bulharsku, jedné z nejchudších zemí Evropské unie. Jenže výsledek je nejasný – jen těsně nejspíš vyhrálo protestní hnutí bývalého showmana a zpěváka Slaviho Trifonova. Beznaděj ukázala i krajně nízká účast voličů – pod hranicí čtyřiceti procent.

Účinný boj s rozsáhlou korupcí je změnou, po které Bulhaři volají nejvíc. Její míra je v zemi podle Transparency International vůbec nejvyšší ze zemí Evropské unie. Frustrace, k níž korupce výrazně přispívá, explodovala před rokem v několikaměsíční sérii protestů.

Boj s nepotismem a úplatkářstvím se stal logicky hlavní otázkou letošních voleb. Téma, které mimo jiné z baviče a zpěváka Slaviho Trifonova udělalo už na jaře politika, s nímž je potřeba počítat.

„Hlavní hnací silou změn je v současnosti široké veřejné mínění. Kultura protestu. A část alternativní kultury v Bulharsku ztělesňuje Slavi Trifonov,“ vysvětlil politikovu popularitu analytik firmy Gallup International Parvan Simeonov.

Naděje klesají

I když se Trifonov jak v dubnu, tak na začátku června dokázal dotáhnout až na matadora bulharské politiky, expremiéra Borisova, nepřineslo to jednoznačný výsledek; a naděje na řešení klíčového problému Bulharska tak slábnou.

„Korupce zraňuje všechny lidi, kteří chtějí vládu práva a alespoň trochu slušný růst země,“ myslí si majitel marketingové společnosti Ivan Kolarov. Růst, po kterém v nejchudší zemi Evropské unie volají všechny generace. Mimo jiné senioři s nízkými penzemi. A po zahraničí, přesněji nových perspektivách a budoucnosti, se stále více otáčejí mladí Bulhaři.

„My mladí už máme dost života s touto dusivou korupcí a stále více si volíme cestu, která nás žene pryč. Cestu, která vede ven z Bulharska,“ říká například herec a divadelní režisér Christo Ivanov.

Úplatkářství přitom není v Bulharsku jen komunálním tématem. O jeho dimenzích může svědčit i nedávné rozhodnutí vlády Spojených států uvalit sankce na trojici bulharských prominentů právě v souvislosti s korupcí.

Výmluvný je i fakt, že vůbec první zahraniční cesta šéfky nově založeného unijního Úřadu evropského veřejného žalobce Laury Codruțaové Kövesiové vedla v červnu právě do Sofie. A to s jasně formulovanou výzvou: „Pokud mají bulharští občané nějaké poznatky, které by nás mohly zajímat, mohou je nahlásit přímo Úřadu evropského veřejného žalobce prostřednictvím našeho webu.“

Vzkaz tak reflektuje atmosféru v zemi, v níž lidé boj se všudypřítomnou korupcí často považují buď za příliš nebezpečný, nebo marný.