Bulhaři svou vládu moc nemilují

Sofia - Bulhaři své vládě věří čím dál tím méně. K poklesu důvěry na pouhých 13 procent vedla mimo jiné i kritika ze strany Evropské unie, která za laxní přístup vlády k boji s korupcí, zpronevěrou a organizovaným zločinem a k reformám justičního systému a státní správy pozastavila Bulharsku prostředky z fondů ve výši půl miliardy eur.

Podle posledního průzkumu mínění podporuje vládu pouhých 13 procent Bulharů, zatímco v únoru to bylo 24 procent. Vypsání předčasných voleb by podpořil zhruba každý třetí Bulhar (38 procent), zatím v únoru to bylo jen 27 procent. Podle nedávného průzkumu společnosti Eurobarometr naopak více než polovina Bulharů (51 procent) věří Evropské komisi.

Optimisticky vidí svou budoucnost sotva 17 procent Bulharů oproti 26 procentům z února. Počet pesimistů stoupl z únorových 33 procent na dnešních 41 procent, uvádí institut MBMD. Budoucnost země vidí pesimisticky každý druhý Bulhar. Nespokojenost lidí živí i rekordní inflace, která dosáhla v červnu 14,7 procenta a je nejvyšší od hyperinflace v letech 1997 - 1998.