Britský premiér slibuje změnu. Labouristy chce oslabit třeba podporou motoristů

Události: Britští konzervativci chtějí získat hlasy motoristů (zdroj: ČT24)

Britští konzervativci na stranické konferenci zbrojí na volby v příštím roce. Premiér Rishi Sunak představil strategii, která má dohnat náskok opozičních labouristů. Vládnoucí strana slibuje reformu školství a víc peněz do regionů i na dopravní projekty. Oslovit chce – poněkud překvapivě – i motoristy.

Sunak se v zápasu o hlasy motoristů nevzdává. Pokus přiblížit se běžnému Britovi tím, že natankuje vůz u čerpací stanice, mu sice moc nevyšel – jednak se ukázalo, že auto nepatří jemu, ale vypůjčil si ho od zaměstnance nedalekého supermarketu, jednak se mu nedařilo za palivo zaplatit –, ale přízeň si hodlá jeho vláda získat tím, že majitelům aut zjednoduší život.

„Jsme to my, konzervativci, kdo může hrdě říct, že podporuje auta!“ vzkázal na stranické konferenci ministr dopravy Mark Harper. Toryové vycítili, že velká část britské veřejnosti má za to, že omezování dopravy je v zemi příliš. Jde například o snižování rychlosti ve městech, zavádění mýtného nebo zákazy benzinových a dieselových motorů.

Maximální rychlost dvacet mil v hodině (zhruba třicet kilometrů) už tři roky platí v Londýně. Konzervativní vláda připravila zákon, který znesnadní rozšiřování takové praxe i do dalších měst. Celou řadu podobných omezení zavedli labourističtí starostové. Konzervativci doufají, že bojem za motoristy přilákají část voličů před volbami v příštím roce.

Právě proto podobná témata rezonovala na aktuální stranické konferenci v Manchesteru. „Voliči v mém obvodě za mnou často chodí a říkají mi, že chtějí pragmatický přístup. Že nechtějí, aby je někdo nutil utrácet velké peníze za elektromobily,“ prohlásil poslanec Paul Holmes.

Cigarety, migrace a změna

Konzervativci se snaží voliče nalákat i jinak. Sunak například oznámil zrušení další stavby plánované vysokorychlostní železnice, která měla propojit Londýn s Manchesterem nebo Leedsem. Místo toho ušetřené peníze hodlá investovat do jiných dopravních projektů na severu a ve středu země.

Sunak dále slíbil, že se zasadí o zastavení migrace v člunech přes Lamanšský průliv. Zmínil v té souvislosti i program deportace migrantů do Rwandy, který je však nyní kvůli právním sporům pozastaven.

Premiér se vyslovil pro omezení prodeje cigaret mladým lidem a navrhl, aby byl postupně zvyšován věk opravňující ke koupi cigaret. Britská vláda upřesnila, že chce ukončit prodej cigaret dětem narozeným 1. ledna 2009 a později. Aktuálně čtrnáctiletí Britové by si tedy nikdy nemohli cigaretu koupit legálně. „Zaměříme se na příchutě, balení, prezentaci a jednorázové vapy,“ slíbil šéf konzervativní vlády.

Mladou generaci chce Sunak formovat také reformami školství.

Podle BBC chce Sunak ukázat, že je skutečným dědicem Margaret Thatcherové. I proto prohlásil, že v posledních třech dekádách politika selhala – i když za tu dobu se vystřídalo pět konzervativních premiérů. Důraz dával šéf toryů na to, že v příštích volbách bude strana představovat změnu, což nebude lehké po třinácti letech ve vládě, píše BBC.

Do voleb zbývá ještě rok a opozice má stále velký náskok. Motoristickou terminologií řečeno, vládní torye čeká ještě divoká jízda. A na tu je potřeba se připoutat. Tak, jak to v dalším propagačním videu zapomněl udělat právě premiér Rishi Sunak. Za přešlap se musel omlouvat a doufá, že ve sbírání politických bodů bude úspěšnější.