Britská vláda upraví ekologické plány. Couvá, aby se přiblížila těm bezprostřednějším obavám veřejnosti

Události: Británie přehodnotí své ekologické plány (zdroj: ČT24)

Britská vláda udělí nejméně sto nových povolení na těžbu ropy a zemního plynu. Oznámil to premiér Rishi Sunak před návštěvou Skotska. Jde o další náznak toho, že vládní konzervativci začínají přehodnocovat odvážné ekologické plány. Strach z bezprostředního zdražování totiž mezi Brity možná začíná převládat nad strachem ze vzdálenějšího oteplování.

Podle původních vládních plánů měla být Británie v roce 2030 zcela bez nových benzinových a dieselových aut. Už v roce 2025 dokonce bez plynového vytápění u nových domů. Jenže po překvapivém výsledku jedněch doplňovacích voleb se toho politici začínají bát.

Doplňovací volby

V jednom londýnském předměstí se nedávno konaly doplňovací volby kvůli obsazení mandátu po Borisi Johnsonovi. Podle předpokladů v nich měli zvítězit opoziční labouristé. Jenže k velkému překvapení všech nakonec uspěli vládní konzervativci.

Důvodem nebyla tolik láska k vládní straně, ale fakt, že labouristický starosta Londýna plánuje i tady zavést poplatek pro stará a neekologická auta, myslí si zpravodaj ČT Lukáš Dolanský. A místní se proti tomu prostě vzbouřili, dodal. 

Vláda vycítila šanci

Vláda Rishiho Sunaka v tom vycítila příležitost pro celostátní politiku. A začala couvat z původních celonárodních ekologických plánů. „Žijeme v době vysoké inflace, která má dopad na účty rodin a domácností. Nechci to dělat ještě horší. Naopak, chci to lidem usnadnit. Takže ano, uděláme změny v ekologických plánech,“ řekl premiér. 

Tedy přehodnocení toho, zda současné ekologické cíle nejsou příliš odvážné v těžké době rostoucích životních nákladů.

„My vás slyšíme. Slyšíme vaše volání po změně. Pryč s chaosem a s rostoucími životními náklady,“ reagoval labouristický vůdce Keir Starmer. 

A když se k tomu ještě přidají ekologičtí aktivisté, s jejichž rostoucí asertivitou dochází trpělivost nejen britským politikům, ale především části britské veřejnosti, je přepisování plánů na ekologickou budoucnost najednou silné politické téma současnosti, uzavírá Dolanský.