Británii zasáhly po silném dešti záplavy, ve Francii pomáhají s velkou vodou čeští hasiči

Po silných deštích se rozvodnily velké řeky po celé Velké Británii. Tamní vláda vydala více než tři sta varování před povodněmi a dopravní společnosti oznámily vážné narušení provozu. Škody zatím utrpělo asi tisíc domů. S následky záplav se potýká také Francie, kam dorazily na pomoc hasičské týmy z Česka a Slovenska.

Série bouřek v posledních týdnech ve Velké Británii způsobila, že dlouhotrvající srážky, které začaly ve čtvrtek, dopadly na promočenou půdu a rychle způsobily, že se již tak rozvodněné řeky a vodní toky v Anglii a Walesu vylily z břehů.

Řeka Trent ve střední Anglii se rozvodnila a přiměla místní úřady k vyhlášení závažné události. Londýnští hasiči uvedli, že museli ve čtvrtek pozdě večer dopravit do bezpečí asi padesát lidí poté, co se vylil kanál na východě hlavního města.

„Probudili jsme se, jak mnozí lidé uvidí, do velmi mokré situace v celé zemi,“ řekla BBC Caroline Douglassová, ředitelka agentury pro životní prostředí, která má na starosti řízení akcí při povodních. Douglassová uvedla, že zatím bylo zaplaveno asi tisíc domů.

Společnost Great Western Railways uvedla, že její tratě ve třech oblastech jižní části země byly uzavřeny. Uzavřeny byly také silnice v nejhůře postižených lokalitách.

Na pátek meteorologové předpovídají další déšť, i když ne v takové intenzitě jako přes noc, a očekávají, že poté bude následovat sušší počasí.

Záplavy i ve Francii

Bouřlivé počasí vedlo v posledních dnech k záplavám i v jiných částech Evropy, především v Německu a ve Francii. Francouzští meteorologové už odvolali nejvyšší stupeň povodňové výstrahy, která platila tři dny poté, co sever země na konci minulého týdne zasáhly silné deště. Vynutily si evakuace stovek lidí a tisíce domácností připravily o proud.

V některých obcích departementu Pas-de-Calais voda rozvodněné řeky Aa zatopila část ulic a úřady doporučily obyvatelům omezit pohyb. Rozvodnily se také další toky, situace se však už začala zlepšovat, jakkoli podle meteorologické služby Météo-France déšť v oblasti stále neustal. V povodí Aa a dalších řek nyní platí nižší stupně výstrah před záplavami.

S koncem týdne se má na severu Francie podobně jako ve střední Evropě výrazně ochladit, což vyvolává obavy obyvatel Pas-de-Calais se zatopenými domy, uvádí televize BFMTV. Météo-France však prozatím nepředpovídá celodenní mrazy.

Pomoc českých a slovenských hasičů

Právě v departementu Pas-de-Calais pomáhá místním obyvatelům i tým českých hasičů. Česko vyslalo na pomoc osmnáctičlenný hasičský tým ze Slezska se dvěma čerpadly, obojživelným vozem a záchranným člunem.

Člen týmu Jiří Scheibinger ve videu publikovaném na sociální síti X řekl, že tým je rozdělený na dvě části a nasadil svá čerpadla v „sériovém zapojení“. Jednotka se silnějším čerpadlem s kapacitou 1500 litrů za sekundu odčerpává vodu z kanálu v jednom z měst a zbylí čeští hasiči o několik kilometrů dál vodu „posílají dál do moře“.

S bojem proti velké vodě pomáhají také hasiči ze Slovenska, podle informací AFP do regionu dorazilo celkem osm čerpadel ze zahraničí. Dalších osm poskytly francouzské složky a čtrnáct soukromí vlastníci, uvádí AFP s odvoláním na civilní ochranu. Celková kapacita strojů přesahuje sedmnáct tisíc litrů za sekundu.