Británii a EU zbývají dva měsíce. Vůle se dohodnout je politickým rozhodnutím, tvrdí Vít

Horizont ČT24: Dohoda mezi Británií a EU je stále v nedohlednu (zdroj: ČT24)

Do konce pobrexitového přechodného období zbývají necelé dva měsíce, na stole ale stále není konkrétní obchodní dohoda britské vlády s Evropskou unií. Londýn je po restartu jednání tento týden i přesto optimistický, že se mu ji podaří uzavřít do konce roku. Podle unijního vyjednavače Michela Barniera přetrvávají zásadní neshody třeba v otázce správy nebo rybolovu. Podle Michala Víta z Metropolitní univerzity v Praze jednání o dohodě stagnuje, protože vůle se dohodnout je pro obě strany geopolitickým rozhodnutím. Uvedl to v pořadu Horizont ČT24.

„Ta vůle je politickým rozhodnutím, hraje v něm mnohem větší roli geostrategické směřování Británie nebo EU. Z tohoto pohledu je ta obchodní rovina do značné míry upozaděna. Klíčové problémy, na kterých se nemůžeme dohodnout, se ukazují pouze prostřednictvím geopolitických sporů,“ popisuje Vít. 

Britský premiér Boris Johnson opakuje, že chce obchodní dohodu s Bruselem. I přesto ale neshody trvají. Sedmadvacítka si naopak stěžuje, že s ní Londýn nekomunikuje. Ani měsíc poté, co Evropská komise poslala britské vládě dopis o porušení brexitové dohody, nedostala odpověď.

Unie si v něm stěžovala na návrh zákona o vnitřním trhu, který přináší řadu otazníků ohledně režimu na severoirské hranici. „Intenzivně na tom pracujeme a budeme i nadále pokračovat v hledání řešení, ale v této fázi stále zůstává příliš mnoho překážek v důležitých tématech,“ řekl Barnier.

Vedle pravidel hospodářské soutěže nebo rybolovu se obě strany po měsících vyjednávání nemohou shodnout ani na statusu Gibraltaru. Pokud k dohodě nedojde, zatíží vzájemný obchod Unie s Británií vysoká cla a kvóty.

Obě strany dospějí ke společnému memorandu, tvrdí odborník

Podle Víta je nejobtížněji řešitelným sporem mezi EU a Británií otázka ochrany osobních údajů a způsobu nakládání s digitální ekonomikou. „Záleží na tom, jak bude regulován způsob obchodu na internetu. Dostáváme se tu do kleští mezi liberalizací obchodního prostředí a právní praxe,“ řekl Vít.

Zároveň uvedl, že EU i Británie pravděpodobně dospějí ke společnému memorandu. Jeho podoba však bude záležet na vůli dohodnout se na úrovni obchodních vazeb mezi oběma stranami. „Poté nastane období, které dá najevo, že dochází k takzvanému no dealu. Společenská reprezentace je na toto období připravena, že nastane,“ dodal s odkazem na možnost definitivního rozchodu bez dohody.