Britští poslanci schválili návrh zákona, který porušuje brexitovou dohodu

Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu schválili kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Informovala o tom agentura Reuters, podle které by zákon vláda premiéra Borise Johnsona mohla použít, aby nabourala jeden z pilířů dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Předlohu ještě musí schválit Sněmovna lordů.

Návrh zákona poslanci schválili poměrem hlasů 340 ku 256. Učinili tak navzdory tomu, že členové vlády před nedávnem přiznali, že zákon porušuje mezinárodní právo. Podle ministra pro Severní Irsko Brandona Lewise ale jen „velmi specifickým a omezeným způsobem“.

Premiér Johnson zákon obhajuje jako nezbytnou pojistku a „záchrannou síť“ pro případ, že s Bruselem nevyjedná obchodní dohodu. Zabránit zákonem chce především tomu, aby EU používala otázku Severního Irska jako „klacek“ proti Británii.

Proti základnímu principu brexitové dohody

Zákon v případě schválení umožní britské vládě nabourat jeden z pilířů brexitové dohody, kterou loni Johnson s EU uzavřel. Norma míří na takzvaný protokol o Severním Irsku, který stanovuje, že na tuto část Spojeného království se i po přechodném období po brexitu, tedy po konci letošního roku, budou vztahovat pravidla jednotného unijního trhu. Cílem protokolu je předejít kontrolám na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Zákon o vnitřním trhu má naopak zajistit plynulou výměnu zboží mezi čtyřmi částmi Spojeného království: Anglií, Walesem, Skotskem a Severním Irskem. Na jeho základě by se nemělo na cestě mezi Severním Irskem a zbytkem země zboží vůbec kontrolovat. To však odporuje dohodě s EU.

Studio ČT24: Spor mezi EU a Velkou Británií (zdroj: ČT24)

Unie návrh zákona o vnitřním trhu kritizuje. Londýnu dala čas do konce září, aby z textu odstranil „problematické části“. Nesouhlas s normou vyjádřila také pětice bývalých britských premiérů: konzervativci Theresa Mayová, David Cameron a John Major a labouristé Tony Blair a Gordon Brown.

Normu kritizují i opoziční strany. Podle nich je v sázce důvěryhodnost Británie ve všech budoucích mezinárodních jednáních. Pozměňovací návrh předložený labouristy ale sněmovna neschválila.

Návrh zákona měl i řadu kritiků ve vládní Konzervativní straně, Johnson ale nakonec většinu přesvědčil, aby pro něj hlasovali. Slíbil jim, že budou moci o použití pravomocí vyplývajících ze zákona v parlamentu hlasovat.

Podle agentury Reuters se očekává, že Sněmovna lordů bude o návrhu zákona debatovat až do začátku prosince. Johnsonova vláda nemá v horní komoře parlamentu většinu a je možné že se lordi pokusí zákon změnit. Novou verzi by následně museli opět schválit i poslanci Dolní sněmovny. Pokud by s ní nesouhlasili, mohli by Sněmovnu lordů přehlasovat.

Johnson na dohodě, kterou chce porušit, vyhrál volby

Britská média i tamní opozice se pozastavují nad tím, že na finální podobě rozvodové dohody vyhrál premiér Johnson parlamentní volby. „Na základě toho mohl provést brexit a jeho poslanci tuto dohodu odhlasovali a nyní většina z nich ji bude připravena porušit,“ popsal zpravodaj ČT v Británii Bohumil Vostal.

V posledním týdnu vydala britská vláda varování, že v hrabství Kent, kde se nachází jak klíčový přístav Dover, tak eurotunel do Francie, může dojít k přetížení. „Mohou se tam hromadit kamiony, fronta může být sedm tisíc kamionů,“ uvedl Vostal.

Ministr pro brexit Michael Gove připustil, že padesát až sedmdesát procent velkých firem a čtyřicet procent malých a středních firem je připravených na hraniční kontroly od nového roku poté, co Spojené království opustí jednotný trh.

Vyjednávání o odchodu mezi Británií a EU vstupují do devátého, tudíž finálního kola. Evropský komisař pro interinstitucionální vztahy a strategický výhled Maroš Šefčovič uvedl, že plány, které Johnsonova vláda navrhla, jsou pro Unii nepřijatelné.