Bojovníci Talibanu jsou v Kábulu. Hnutí se chystá na převzetí moci

Zprávy ve 12: Bojovníci Talibanu vstoupili do Kábulu, hnutí chce politické převzetí moci (zdroj: ČT24)

Islamisté z hnutí Taliban obsadili okrajové části Kábulu, odkud se na poslední chvíli snaží uprchnout tisíce lidí. Mluvčí povstaleckého hnutí sdělil, že bojovníci mají rozkaz vyhnout se krveprolití a čekat na dohodu o převzetí moci. Úřadující afghánský ministr vnitra ujistil, že změna ve vedení země se uskuteční nenásilně prostřednictvím předání moci přechodné vládě. Afghánský prezident Ašraf Ghaní o situaci jednal s americkým diplomatem Zalmajem Chalizadem a představiteli NATO. V nadcházejícíh hodinách se očekává Ghaního rezignace.

„Nechceme, aby byl během převzetí moci zraněn či zabit jediný afghánský civilista. Ale nevyhlašujeme příměří,“ uvedl mluvčí islamistického hnutí Zabíhulláh Mudžáhid. Bojovníci se mají držet u bran Kábulu, dokud hnutí nepřevezme moc, k čemuž má dojít „co nejdříve“. Bezpečnost města je podle Talibanu v rukou vlády.

Agentuře Reuters mluvčí řekl, že povstalci se nehodlají mstít představitelům vládní moci ani příslušníkům armády a úředníkům. Z Kábulu mohou v klidu odejít všichni, kteří budou chtít. Mluvčí vyzval prezidenta Ghaního i další lídry ke spolupráci.

Ghaního úřad mezitím oznámil, že bezpečnostní síly mají situaci v Kábulu pod kontrolou, na několika místech ve městě se ale střílí. Ghaní nyní jedná s představiteli americké diplomacie a NATO. Podle agentury AP k němu míří i vyjednavači Talibanu.

Úřadující afghánský ministr vnitra Abdal Sattár Mírzakvál v prohlášení uvedl, že Taliban už je velmi blízko převzetí moci. „Afghánci by se neměli obávat… Žádný útok (na Kábul) nebude. Půjde o nenásilné předání moci přechodné vládě,“ citovala z jeho videovzkazu agentura AFP. Vláda má podle něj zastupovat všechny afghánské skupiny. Ujistil také, že hnutí bude respektovat práva žen.

On-line přenos

Taliban postupuje Afghánistánem

  • 22:17

    Pentagon v pátek oznámil, že americké evakuační lety z Kábulu budou přistávat i v Německu.

  • 21:43

    Evropská unie by měla pomoci Afgháncům v jejich vlasti a sousedních zemích, aby zabránila nové migrační vlně. V pátečním telefonátu s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom agentura AP.

  • 20:47

    "Nenechte se mýlit, tato evakuační mise je nebezpečná. Zahrnuje rizika pro naše ozbrojené síly a je vedena za obtížných okolností. Nemohu slíbit, jaký bude konečný výsledek nebo že bude bez rizika ztráty. Ale jako vrchní velitel vás mohu ujistit, že zmobilizuji všechny potřebné prostředky," řekl americký prezident Joe Biden o evakuaci z Kábulu. Informovala o tom agentura Reuters.  

„To, že Taliban je na okraji Kábulu, ještě neznamená pád města. Může do toho vstoupit nějaký politický vývoj. Ale ukazuje to, že afghánský režim byl kolos na hliněných nohou. Jinak si nelze vysvětlit, že se takto rychle vycvičené armádní síly stahují a předávají pozice,“ uvedl ve vysílání ČT24 analytik Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček.

Podle něj není v zájmu islamistů o hlavní město tvrdě bojovat. „Pochybuji, že by teď chtěli vzít frontálním útokem nejlidnatější město v zemi a přivolat na sebe hněv obyvatel,“ dodal s tím, že pro někoho může být nulový odpor vůči postupu radikálů překvapivý. „Více afghánských civilistů v zemi zabily mezinárodní síly než povstalci, o tom ale média cudně mlčí. Teď by ale bylo vše přičítáno Talibanu, ovšem oni nejsou hlupáci. Vědí, že lepší bude politické převzetí moci,“ dodal Tureček.

„Zdá se být pravděpodobné, že se USA přiřadí po bok Velké Británie a Sovětského svazu, které svého času v Afghánistánu také neuspěly. Humanitární intervence nemají v současném světě vyhlídky na úspěch. Záleží na nás, jestli jsme si schopni přiznat, že svět nemá potřebu fungovat podle našich pravidel. Je pragmatičtější nechat nezápadní svět svému osudu, ať už bude jakýkoliv,“ řekl politický geograf Michal Romancov.

Afghánci míří na mezinárodní letiště v Kábulu
Zdroj: ČTK/AP/Rahmat Gul

Kábulské letiště zůstává v provozu

V metropoli podle zpravodajů zahraničních médií panuje chaos, lidé obléhali banky, aby si vybrali své úspory, napsal na Twitteru Sharif Hassan z listu The New York Times. Dlouhé fronty se stojí i před velvyslanectvími západních zemí, kde se lidé snaží získat víza, aby mohli vycestovat.

Ambasády ale pokračují s evakuací svých pracovníků a odvážejí je na kábulské letiště. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele uvedla, že nezbytné množství konzulárních úředníků a diplomatů nyní pracuje přímo na letišti. Zástupce NATO sdělil, že pracovníci mise Evropské unie byli přesunuti na neupřesněné bezpečné místo.
Evakuují se i sídla afghánských vládních úřadů.

Spojené státy doporučily ostatním zemím, aby provozovaly své zastupitelské úřady v omezeném počtu osob z „příhodných míst“. Evakuaci českých diplomatů, místních pracovníků ambasády nebo tlumočníků pomáhajících české armádě zajistí česká vojenská letadla. Kdy k evakuačním letům dojde, nechtělo ministerstvo zahraničí s ohledem na bezpečnost komentovat.

V moci Talibanu je i Dželálábád a všechny hraniční přechody

Taliban se bez boje zmocnil i velkého města Dželálábád. „V Dželálábádu se momentálně žádné boje neodehrávají, protože guvernér se vzdal Talibanu,“ řekl agentuře afghánský vládní činitel s tím, že „umožnění průchodu“ pro Taliban bylo jedinou možností, jak zachránit životy civilistů. Podle něj bylo součástí dohody i to, že představitelé vládní moci a bezpečnostních složek směli město opustit.

Pád města, které leží na strategicky důležité silnici z Kábulu do pákistánského Péšávaru, vedl k tomu, že Taliban obsadil rovněž přechod Torcham na afghánsko-pákistánské hranici. Pákistánské ministerstvo vnitra vzápětí informovalo, že jej uzavřelo. Šlo o poslední pozemní hraniční přechod, který ještě povstalci neměli pod kontrolou. Ze země se tak je nyní možné bez souhlasu Talibanu dostat už pouze letecky.

Armádní výzbroj odevzdaná Talibanu

V sobotu obsadil Taliban čtvrté největší afghánské město Mazáre Šaríf a několik dalších provinčních center. Mazáre Šaríf, tradiční bašta odporu proti Talibanu, padl během jediného dne, ačkoli tam ve středu prezident Ghaní osobně intervenoval u tamních mocných velitelů milicí, kteří slíbili město bránit. Právě podpora ozbrojených skupin mimo armádu mohla být podle analytiků jednou z věcí, které mohly postup Talibanu zpomalit nebo zastavit.

Vůdce uzbeckých milicí Abdul Rašíd Dóstum a prominentní tádžický vůdce Atta Muhammad Núr ale v sobotu uprchli přes hranice do Uzbekistánu, uvedla agentura AP s odvoláním na Dóstumovy spolupracovníky. Núr pak na Twitteru napsal, že pád Mazáre Šarífu byl důsledkem spiknutí. „Navzdory našemu odhodlanému odporu byla bohužel veškerá armádní výzbroj odevzdána Talibanu v důsledku dalekosáhlého a zbabělého komplotu,“ uvedl.

Agentura Reuters připomněla, že teprve minulý týden americké tajné služby odhadly, že ofenziva Talibanu bude mnohem pomalejší a vycházely z toho, že dobýt Kábul potrvá přinejmenším tři měsíce.

Evakuace americké ambasády v Kábulu
Zdroj: ČTK/AP/Rahmat Gul

Americké vrtulníky nad Kábulem

Z areálu zastupitelského úřadu USA se zaměstnanci evakuují pomocí vrtulníků na letiště. „Nad Kábulem létá spousta vrtulníků tam a zpátky kvůli tomu, jak Spojené státy a další země evakuují své lidi,“ uvedl z místa zpravodaj americké stanice NBC Richard Engel.

Washington původně sdělil, že sníží počet pracovníků na své ambasádě na nezbytné minimum, nyní se ale podle stanice CNN plán změnil. Během 72 hodin mají z Kábulu odletět úplně všichni diplomaté a další pracovníci tamní mise.

Agentura AP s odvoláním na nejmenované představitele armády napsala, že poblíž velvyslanectví bylo vidět kouř, protože se zaměstnanci pokoušeli na poslední chvíli spálit citlivé dokumenty.

„Sdělili jsme zástupcům Talibanu v Dauhá, že jakákoli akce z jejich strany, která by ohrozila naše pracovníky a misi, se setká s rychlou a odhodlanou reakcí armády,“ uvedlo na svém twitterovém účtu americké velvyslanectví v Kábulu. „Srdcem jsme teď se všemi odvážnými Afghánci a s Afghánkami, kteří jsou v ohrožení. Pracujeme bez ustání na tom, abychom evakuovali tisíce těch, kdo nám pomáhali,“ dodal úřad.

Na evakuaci svých lidí a spolupracovníků se soustředí také Velká Británie. „Ministerstvo vnitra pracuje na tom, aby ochránilo britské občany a pomohlo bývalým zaměstnancům i dalším potřebným dostat se do Británie,“ uvedl úřad na Twitteru. Do země se kvůli evakuaci dočasně vrátilo několik tisíc amerických a několik stovek britských vojáků.

Naopak Rusko evakuaci svých pracovníků z ambasády v Kábulu nechystá. Taliban Moskvě garantoval bezpečnost ruských diplomatů. Ti podle zvláštního zmocněnce prezidenta Vladimira Putina pro Afghánistán Zamira Kabulova „v klidu pokračují v plnění svých povinností“, uvedla agentura Interfax.

Mluvčí Talibanu Suhajl Šahín v rozhovoru na BBC ujistil, že všichni diplomaté jsou nyní v Kábulu v bezpečí. „Chceme, aby všechna velvyslanectví pokračovala ve své práci, diplomatům nic nehrozí,“ řekl.