Běloruský soud poslal nezávislou novinářku na tři a půl roku do vězení

Běloruský soud poslal na tři a půl roku do vězení nezávislou novinářku Larysu Ščyrakovovou, kterou uznal vinnou z „napomáhání extremistickým činnostem“ a „diskreditaci“ Běloruska. Vyšetřovatelé žurnalistku obvinili z toho, že poskytovala informace nevládní organizaci na ochranu lidských práv Vjasna a stanici Belsat, která vysílá z Polska pro Bělorusy. Informovala o tom Běloruská asociace novinářů. Represe režimu autoritářského vůdce země Alexandra Lukašenka vůči disentu pokračují, podotklo Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

Běloruské bezpečnostní složky zadržely Ščyrakovovou loni v prosinci. Úředníci přitom nejprve umístili jejího syna do státního sirotčince, než ho předali do péče jejímu bývalému manželovi, popsala agentura AP. Ščyrakovová je podle ní zatím poslední z řady novinářů, které úřady v Bělorusku uvěznily kvůli informování o rozsáhlých represích, k nimž se režim uchýlil po prezidentských volbách před třemi roky.

Vítězem hlasování úřady v roce 2020 prohlásily dlouholetého vůdce Lukašenka. Běloruská opozice ovšem považuje volby za zfalšované, ve skutečnosti podle ní vyhrála její vůdkyně Svjatlana Cichanouská. Nespokojenost s volbami vyvolala v zemi velké demonstrace. Bezpečnostní složky protesty brutálně potlačily, desetitisíce lidí zatkly a tisíce jich zbily.

Proces s padesátiletou Ščyrakovovou se odehrával za zavřenými dveřmi a soud v Homelu ji ve čtvrtek poslal na tři a půl roku do trestanecké kolonie se zvýšenou ostrahou. Musí také zaplatit pokutu ve výši 3500 běloruských rublů (přes 31 tisíc korun). Žurnalistka se podle RFE/RL proti verdiktu nebude odvolávat.

Stát obvinil novinářku ze „shromažďování, vytváření, zpracovávání, uchovávání a předávání informací“ pro Vjasnu a Belsat, které režim označuje za „extremistické“ organizace. Vjasnu založil disident Ales Bjaljacki, jenž loni dostal spolu s ruskou organizací Memorial a ukrajinským Centrem pro občanské svobody Nobelovu cenu za mír. Sám si odpykává desetiletý trest.

„Rozsudek nad Larysou Ščyrakovovou je další represálií s cílem pomstít se novinářům,“ uvedla v reakci Běloruská asociace novinářů, která Ščyrakovovou označila za profesionální reportérku s dlouholetou praxí. „Novinařina není zločin,“ zdůraznila organizace.

Verdikt odsoudila také Cichanouská. „Byla odsouzena na 3,5 roku jen za to, že dělala svou práci, byla odtržena od svého syna,“ napsala na sociální síti opoziční vůdkyně. Ščyrakovovou označila za politického vězně. Podle organizace Vjasna je v současné době v Bělorusku téměř 1500 politických vězňů.