Auto s dvaceti lidmi se vybouralo na německé dálnici, sedm pasažérů zemřelo

Sedm osob zahynulo a několik dalších utrpělo zranění při vážné dopravní nehodě na dálnici v Bavorsku na jihu Německa. Policie na sociální síti X (dříve Twitteru) uvedla, že má podezření na pašování lidí. Ve voze cestovalo 23 lidí ze Sýrie a Turecka. Situace na místě byla nepřehledná, zraněné záchranáři převáželi do vícero nemocnic. Řidič nehodu přežil, podle televize ntv patří k těm nejméně zraněným.

Incident se stal na dálnici A94, která spojuje Mnichov s německo-rakouskou hranicí. „Vůz se ve velmi vysoké rychlosti vyhnul kontrole,“ uvedla policie a dodala, že se zřejmě jednalo o auto s pašeráky.

Přesný stav raněných policie neupřesnila. Uvedla ale, že různá zranění utrpělo všech šestnáct přeživších. Řidič vozu je podle ntv bez státní příslušnosti, žije ale v Rakousku.

V dodávce Mercedes Vito v osobním uspořádání, která podle výrobce nabízí nejvýše devět míst, cestovalo 23 lidí včetně dětí. Vozidlo, které ujíždělo směrem na Mnichov, policie pronásledovala. U sjezdu k obci Ampfing, asi čtyřicet kilometrů od hranic s Rakouskem, řidič havaroval. Auto se několikrát převrátilo. Z fotek, které zveřejnil deník Bild, je patrné, že po nehodě zůstalo na střeše. Bulvární deník poznamenal, že vůz měl rakouské registrační značky.

Německo v posledních týdnech vystupňovalo boj proti převaděčům a nelegální migraci, ministryně vnitra Nancy Faeserová mimo jiné zintenzivnila namátkové kontroly a skrytá pátrání na pomezí s Českem a Polskem.

Faeserová a představitelé policie opakovaně hovořili o tom, že je jen otázkou času, než se při pašování lidí stane tragédie. Policie poukazovala na to, že migranti cestují v nelidských podmínkách v přeplněných dodávkách bez dostatku vody a čerstvého vzduchu. Aby si přístup k vzduchu zajistili, odstraňují v některých případech gumová těsnění dveří.