Australští hygienici troubí do boje: Nesfoukávejte svíčky na dortech

Canberra – Nad přehnanou úzkostlivostí australských hygieniků nevěřícně kroutí hlavou rodiče i mnozí lékaři. Státní zdravotní a lékařská rada NHMRC totiž v rámci boje proti virům a bakteriím prosazuje, aby děti u protinožců při oslavách narozenin nesfoukávaly svíčky na dortech – aby do sladké dobroty nenafoukaly bacily. Podle rodičů se stát příliš stará a svým počínáním jen vymýtí z oslav veškerou zábavu.

Lékařská rada v dokumentu uznává, že děti za zpěvu narozeninové písně rády sfoukávají svíčky. Proto navrhuje, aby oslavenec nesfoukával svíčky ze společného dortu, ale jen jednu svíčku z malého dortíku určeného výhradně pro něj. Dětská centra a restaurace, kde se společné oslavy často konají, zveřejněná doporučení vystrašila. Ministryně zdravotnictví Tanya Pliberseková je ale uklidnila, že jim žádné sankce nehrozí. Dětská centra podle Plibersekové sama vědí, jak je třeba se bránit infekcím, a jistě v tomto směru učiní to, co je dobré pro děti, pro rodiče i pro zaměstnance.

„Je normální a zdravé být vystaven určitému množství antigenů z okolí, neboť vylepšují imunitní systém,“ říká Steve Hambleton z australské lékařské asociace. „Pokud žijete v bublině, později vás napadne infekce, se kterou si neporadíte.“ Hambletonovi se nelíbí ani další doporučení rady, která mimo jiné chce, aby si děti před vstupem na pískoviště i při odchodu z něj myly ruce přípravkem s obsahem alkoholu. Podle něj bohatě stačí, aby si děti ruce myly před jídlem. Lékařská rada také chce, aby pracovníci ve školkách a dětských centrech kvůli bacilům denně myli hračky, otírali kliky a prali povlaky na polštáře.

Austrálie o zdraví svých obyvatel dbá skutečně příkladně. Již dnes má jedny z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů na světě. Loga výrobců na cigaretových krabičkách od prosince nahradilo jednotné písmo a drastické obrázky následků kouření. Tasmánie dokonce zvažuje, že navždy zakáže prodávat tabákové výrobky lidem narozeným po roce 2000.