Arménie a Ázerbájdžán chtějí vytyčit hranice. Spustí jednání o Náhorním Karabachu

Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na uspořádání mírových rozhovorů týkajících se napětí v Náhorním Karabachu. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na kancelář arménského premiéra. Země vedou o území letitý spor.

„Arménský premiér a ázerbájdžánský prezident nařídili svým ministrům zahraničí, aby zahájili přípravy pro mírová jednání,“ uvádí se v prohlášení. Reuters podotýká, že Ázerbájdžán se k věci nevyjádřil.

Arménský premiér Nikol Pašinjan jednal v Bruselu s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem. Šlo o jejich třetí schůzku za posledního půl roku. Dohodli se také na vytvoření společné komise pro vytyčení hranic.

Předseda Evropské rady Charles Michel, který středeční jednání pomohl zorganizovat, řekl, že věří, že schůzka znamenala „důležitý krok správným směrem“. „Ale neznamená to, že vše je vyřešeno,“ dodal.

Konflikt v různé intenzitě trvá již desetiletí

Náhorní Karabach ovládli na přelomu 80. a 90. let arménští separatisté. Boje si tehdy vyžádaly na 30 tisíc mrtvých a statisíce uprchlíků. Další z kol otevřeného konfliktu mezi oběma znesvářenými stranami vypuklo na podzim roku 2020. Během několikatýdenní války Arménie na bojišti utrpěla porážku a územní ztráty, ale i díky zprostředkování Ruska si ponechala kontrolu nad většinou horské enklávy. Počet obětí předloňského konfliktu se odhaduje na 5600.

Minulý měsíc napětí znovu zesílilo, když Arménie obvinila ázerbájdžánské vojáky, že stříleli na obyvatele uvnitř Náhorního Karabachu. Jerevan uvedl, že tři lidé zemřeli. Podle Ázerbájdžánu jeho síly reagovaly na přesuny „ozbrojených skupin“.