Abbás vyzval Obamu k podpoře mírového plánu arabských zemí

Nábulus (západní břeh Jordánu) - Palestinský prezident Mahmúd Abbás dnes vyzval Baracka Obamu, aby se po převzetí funkce prezidenta Spojených států co nejdříve zapojil do mírového procesu na Blízkém východě. Obama by podle Abbáse měl také podpořit plán Ligy arabských států, který Izraeli nabízí diplomatické uznání výměnou za odchod z okupovaných palestinských území.

„Vyzýváme prezidenta Obamu, aby se okamžitě začal zabývat mírovým procesem založeným na rezolucích OSN a arabské mírové iniciativě,“ prohlásil podle agentury AP Abbás v projevu na ekonomické konferenci ve městě Nábulusu.

Dnešní výzvě palestinského prezidenta předcházela ve čtvrtek bezprecedentní akce zaměřená na seznámení izraelské veřejnosti s plány Palestinců na dosažení míru na Blízkém východě. Palestinské vedení nechalo v nejčtenějších izraelských denících otisknout text, který má Izraelcům vysvětlit arabský mírový návrh z roku 2002.

Dosavadní izraelské vlády arabský návrh spíše odmítaly. Jedním z důvodů je to, že předpokládá evakuaci více než 200 000 obyvatel židovských osad ze západního břehu Jordánu.

Barack Obama již dříve vyhlásil, že se pokusí dosáhnout průlomu v palestinsko-izraelských jednáních, který by umožnil vznik samostatného palestinského státu.