Ztratil rodiče, tak se malý ořešník přidal k lidem. Teď o něj pečují v záchranné stanici

V záchranné stanici v Rudě nad Moravou na Šumpersku pečují o mládě chráněného ořešníka kropenatého. Tito ptáci se kvůli svému skrytému způsobu života do obdobných zařízení téměř nedostávají. Zhruba měsíc a půl staré ptáče si ale ztrátu rodičů vyřešilo po svém, v horách u Dlouhých strání se přidalo k turistům. Ti nakonec kontaktovali záchranáře.

Ptáče si našlo turisty nad obcí Vernířovice a nechtělo se od nich hnout. Zavolali proto na dispečink Národní sítě záchranných stanic, kde podle zaslané fotografie identifikovali mládě ořešníka kropenatého. „Ptáče nebylo zraněné, ale ztratilo se rodičům. V horách si našlo turisty, za kterými začalo poskakovat. Na volně žijící zvíře je to velmi zvláštní. Jsou to na druhou stranu ale velmi inteligentní ptáci,“ uvedla vedoucí stanice Jitka Maixnerová.

Ořešník kropenatý patří mezi chráněné druhy. Na území České republiky pravidelně hnízdí převážně ve výše položených oblastech s jehličnatými lesy v nadmořské výšce pět set až tisíc metrů nad mořem. Ořešníci jsou podle ochranářů ptáci z čeledi krkavcovitých a podobně jako jejich příbuzní straky a sojky jsou mimořádně inteligentní. Do záchranných stanic se téměř nedostávají.

Samice ořešníka kropenatého s mláďaty
Zdroj: Jan Halady/ČTK

„Za posledních pět let je to teprve čtvrté mládě, se kterým se ve stanicích Národní sítě setkali,“ uvedla koordinátorka Národní sítě záchranných stanic Českého svazu ochránců přírody Zdeňka Nezmeškalová.

Kvůli chytrosti a krotkosti už se asi do přírody nevrátí

Podle vedoucí stanice v Rudě nad Moravou se mláděti daří dobře, ochranáře překvapuje svou chytrostí. Během třech dnů se například naučil, kterými dveřmi k němu pracovníci vstupují, a ty si hlídá. Právě kvůli jeho chytrosti a krotkosti se však ptáče zřejmě do volné přírody již nevrátí.

„Spoustu zvířat pouštíme zpět, protože si zachovávají svou plachost a nejsou tak chytří, aby se upoutali na člověka, ale toto je jiný případ. Máme tady kvůli tomu už deset let špačka. Několikrát jsme ho vypouštěli a vždy se vrátil zpět. Ořešník by byl to samé,“ podotkla vedoucí stanice, byť stále zvažuje jej ještě vypustit v horách.

Záchranná stanice v Rudě nad Moravou se během roku stará o pestrý zástup svěřenců, od netopýrů či ježků přes všechny druhy ptáků, veverek až po srnčata. Aktuálně mají v péči velké množství veverek, zvláštností přitom je, že jsou téměř všechny černé a jde o samičky.