Žhář zapaluje kontejnery v Neratovicích

Neratovice - V Neratovicích  řádí neznámý žhář, který zapaluje popelnice. Hasiči museli k ohořelým kontejnerům od začátku listopadu vyjíždět už dvacetkrát. A městu vznikla škoda přes 100 tisíc korun. Za poškozování cizí věci hrozí pachateli až rok vězení.

Hasiči z Neratovic evidují od začátku roku již padesát hlášení o požáru kontejneru. K poslednímu požáru kontejneru vyjížděli včera odpoledne, kdy hořely dokonce dvě popelnice zároveň na dvou různých místech vzdálených od sebe asi sto metrů. „Přijíždíme k plně rozhořelému kontejneru, po němž zůstane jen hromádka odpadků a rozteklého plastu,“ říká velitel neratovických hasičů Zbyněk Štajnc.

Policie zatím žháře nezná. Díky kamerovému systému ale už strážníci odhalili podezřelého člověka, který se často u popelnic pohybuje těsně před tím, než začnou hořet. „Dochází ke spekulacím, že by to mohl být případný pachatel. Mělo by se údajně jednat o bezdomovce, který v současné době se nezdržuje na území města,“ uvádí mluvčí Policie ČR Mělník Markéta Johnová.

Zatímco od listopadu do dnešního dne hořelo ve městě už devatenáct popelnic, během prázdnin nemuseli hasiči vyjíždět vůbec. I proto se přiklánějí k verzi, že by kontejnery mohly zapalovat i děti. „Je to podle mě taková záliba trénovat hasiče, jak rychle přijedou na místo a není vyloučeno, že někde z povzdálí celou událost sleduje,“ domnívá se Zbyněk Štajnc. „Včera jsem byl vyloženě u toho, volali jsme hasiče, čekali jsme na ně a okolo běhaly malé děti, zrovna končila škola,“ dodává jeden z obyvatel Neratovic.

Jeden plastový kontejner stojí asi osm tisíc korun, na stejnou částku vyjde i jeden výjezd hasičů. Městu tak od začátku roku vznikla škoda přes sto tisíc korun. „Samozřejmě, že budeme žádat náhradu škody,“ uvádí starosta Neratovic Miroslav Lid.

Strážníci hledají způsob, jak neznámého žháře odhalit. Chtějí například nainstalovat do civilních aut malé mobilní kamery, které by kontejnery nepřetržitě monitorovaly.