Zadlužený dostihový spolek měl bývalému řediteli vyplácet odstupné

Pardubice – Bývalý ředitel Dostihového spolku Jiří Kunát měl ještě rok a půl po svém odchodu z vedení inkasovat 15 tisíc korun měsíčně. Vyplývá to ze smlouvy o konkurenční doložce a pardubická radnice na ni přišla při revizi hospodaření zadlužené společnosti. V minulosti jí totiž půjčila 4,5 milionu korun, za což požadovala úspory. Kunát dosud žádné peníze nepřevzal, o vypovězení doložky je ochoten jednat.

„Konkurenční doložka je datována z roku 2008. Pro mě to bylo velké překvapení, že se doložka vůbec našla,“ uvedla pardubická primátorka Štěpánka Fraňková. Radnice se na hospodaření Dostihového spolku zaměřila zejména proto, že mu nedávno půjčila 4,5 milionu korun. Akciová společnost, která mimo jiné pořádá tradiční závod Velká pardubická, se totiž s finančními problémy potýká již delší dobu.

Ztráty společnosti nakonec přesáhly polovinu jejího základního jmění a hospodaření spolku dokonce prověřuje policie. Bylo proto jmenováno nové vedení, které má za úkol ekonomiku spolku stabilizovat. „Kumulovaná ztráta se bude umazávat během několika příštích let,“ slíbil předseda představenstva Jan Němec.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Jako zcela v rozporu se snahou ušetřit, kde se dá, se nyní ukázala smlouva o konkurenční doložce. Podle ní měl spolek bývalému řediteli Jiřímu Kunátovi vyplácet po dobu roku a půl 15 tisíc korun. Celkem by tak manažer, který je stále ve výpovědní lhůtě, měl inkasovat více než čtvrt milionu korun.

Jiří Kunát na konkurenční doložce nevidí nic špatného. O jejím případném zrušení je ale ochoten jednat. Co nejdříve se s ním za tím účelem setká předseda představenstva Němec. „Doložka se mnou byla sepsána v době, kdy jsem dostával další nabídky,“ poznamenal Kunát, zároveň však upozornil, že žádné peníze z konkurenční doložky dosud nepřevzal. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout začátkem července.

Jiří Kunát
Zdroj: ČT24