Žáci protestovali proti nepopulárnímu řediteli, kraj školu sloučil

Hradec Králové – Několikaměsíční spory žáků a učitelů královéhradecké Obchodní akademie s ředitelem Jaroslavem Bajerem vyřešil kraj rázným krokem. Nepopulárního ředitele se zřizovatel školy zbavil tím, že ústav sloučil se Střední odbornou školou veřejnosprávní a sociální ve Stěžerách. Krajští radní to prý měli v plánu již delší dobu.

Zatímco v minulosti studenti a učitelé před krajskými zastupiteli proti slučování středních škol protestovali, tentokrát ho přišli podpořit. „Sloučení bereme jako jediné možné řešení, aby se situace na naší škole zklidnila,“ prohlásila učitelka obchodní akademie Leona Cápová. Důvodem neklidu byla osoba ředitele akademie Jaroslava Bajera. Odpůrci mu vyčítali, že pro školu nic nedělá a také ho kritizovali za některé personální změny.

Bajer, který stál v čele školy od prosince 2010, jejich námitky odmítá. „Svými kroky jsem chtěl změnit stav, který tam zanechal můj předchůdce. Snažil jsem se hodnotit lidi podle kvalifikace, vzdělání či výkonu,“ hájí se bývalý šéf ústavu. Veškeré protesty podle něj organizovali učitelé. „Učitelé mě v hodinách pomlouvají,“ dodal.

Bajer manažersky selhal, tvrdí kraj

Krajské politiky však pedagog nepřesvědčil, podle hejtmana královéhradeckého kraje Lubomíra France (ČSSD) a radního Jiřího Noska ředitel Bajer manažersky selhal. „Manažersky nebyly zvládnuty mezilidské vztahy,“ poznamenal Nosek. Hejtman Franc připustil, že se personální vztahy na střední škole vyhrotily.

Ředitel Obchodní akademie Jaroslav Bajer
Zdroj: ČT24

Radní Nosek přesto dnes tvrdil, že zbavit se nepopulárního ředitele nebylo primárním důvodem pro sloučení škol. „Hlavním důvodem je postupný úbytek žáků, kteří se do obou škol hlásí. Jedním z dalších důvodů je náš dlouhodobý záměr přesídlit obě školy z dosud pronajatých prostor do budovy takzvaného Hlucháku, který kraj vlastní. Tím bychom vytvořili další úspory,“ popsal Jiří Nosek.

Ve Stěžerách ze sloučení radost nemají

Někteří zastupitelé dnes označili slučování škol k počátku února za unáhlené a objevil se návrh na sloučení od 1. července. „Vyřešte personální problém v obchodní akademii a neslučujme školy z toho důvodu, že se potřebujeme zbavit ředitele,“ vyzval například zastupitel Miloslav Plass (ODS).

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ani učitelé a žáci ze školy ve Stěžerách ze sloučení radost nemají, i podle nich se tak děje příliš narychlo. „Slučování dvou škol se musí promyslet, musí se udělat klidnou cestou se strategií,“ myslí si ředitelka střední školy veřejnoprávní a sociální Iva Blehová, která nabídku vést sloučenou školu odmítla. Nové zařízení proto povede její zástupkyně. Kraj podle France vypíše výběrové řízení na nového ředitele.

Královéhradecký kraj v posledních letech sloučil několik středních škol. Například vloni k 1. srpnu sloučil tři školy v Hořicích na Jičínsku a dvě v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. Sloučení škol kraj zdůvodnil úbytkem žáků a úsporami.