Zachraňte Sasovské údolí! volá petice

Jihlava – 1 355 podpisů pod peticí proti plánované stavbě silničního mostu přes Sasovské údolí si mohl pročíst primátor Jaroslav Vymazal (ODS), kterému autoři předali archy. Lidé v nich vyjadřují obavu z poškození jedné z nejpříjemnějších jihlavských lokalit hlukem a emisemi.

Most má patřit k vnitřnímu silničnímu okruhu města, který město plánuje vystavět, aby se zlepšila dopravní situace v Jihlavě. Podle odpůrců by se výstavba mostu mohla posunout asi o 200 metrů dál od plánovaného místa a využít vnějšího obchvatu, čímž by se dostal mimo rekreační oblast.

Primátor Jihlavy, který ve středu převzal petici, i městský architekt ale trvají na původní variantě. Podle primátora by na stavbu mostu mohlo dojít v horizontu deseti let. Nejvhodnější způsob přemostění údolí podle něj budou projektanti v rámci vyznačeného koridoru teprve hledat. Územní plán podle něj konkrétní technické provedení vůbec neřeší.

Řada zastupitelů včetně koaličních radních, kteří v minulosti záměr podporovali, po osobní prohlídce lokality změnila názor. „Byl jsem v takovém rozpoložení, že jsem na místě i podepsal petici,“ říká třeba jihlavský radní Martin Málek (ODS).

V Jihlavě protestují proti mostu nad Sasovským údolím (zdroj: ČT24)

Členové petičního výboru uvedli, že most je v návrhu nového územního plánu, který bude letos schvalovat jihlavské zastupitelstvo. Velmi rušná debata se dá čekat ve středu 4. června, kdy se jihlavský územní plán bude veřejně projednávat.