Za otravu dítěte fridexem jde matka před soud

Plzeň – Krajský soud v Plzni dnes začíná projednávat otřesný případ matky z Nejdku na Karlovarsku, která se podle obžaloby pokusila otrávit své vlastní dítě. Loni v srpnu se údajně pokusila zabít svoji dcerku tím, že jí dala vypít jedovatou nemrznoucí směs fridex. Šestiletá holčička pak skončila v kritickém stavu v nemocnici, přežila jen díky zásahu lékařů. Za pokus o vraždu hrozí osmadvacetileté ženě 15 až 20 let vězení nebo až výjimečný trest. Hlavní líčení by se mělo uskutečnit nejpozději do konce týdne.

Žena si podle obžaloby přečetla v jednom časopisu o smrtelném nebezpečí, které hrozí dětem po vypití fridexu. S úmyslem svoji dceru zabít pak koupila litrovou lahev chemikálie a předstírala, že ji koupila pro někoho jiného. Děvčátku pak dala 30. srpna večer vypít asi decilitr nemrznoucí kapaliny a přivodila mu těžkou otravu.

„Poté, co matka dceři podala jed, myslela si, že dítě hned umře. Skutečnost ale byla jiná, dívka měla pět hodin obrovské bolesti a dusila se,“ prohlásila policejní mluvčí Andrea Pomichalová. Podle obžaloby žena neunesla, jak se dítě trápilo, a sama zavolala záchranku. Obal od kapaliny měla vyhodit do kontejneru poblíž bydliště.

Matka podezřelá z otrávení dcery před soudem (zdroj: ČT24)

Po příjezdu sanitky matka zdravotníkům nejdřív tvrdila, že dcera upadla, a proto neovládá ruce a nohy. I když ji lékaři upozorňovali na kritický stav dítěte, na jejich opakované dotazy popřela, že by vypilo nějakou jedovatou látku. Tvrdila naopak, že dítě má zdravotní potíže vždy po návratu z návštěvy u otce. Skutečnou příčinu kritického zdravotního stavu lékaři zjistili se zpožděním až následující den dopoledne.

Šestiletá dívenka byla v kritckém stavu převezna do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde lékaři úspěšně bojovali o její život. Po pár dnech byla propuštěna domů a nyní bydlí u svého otce. Matka se nakonec ke svému činu přiznala. Údajně se zabitím svého dítěte chtěla pomstít bývalému partnerovi.