Z Ústí nad Labem bude vyjíždět pravidelná lodní linka

Ústecko - Po celé léto bude jezdit podle jízdního řádu lodní linka mezi Ústím nad Labem a Roudnicí nad Labem. I kdyby stál na molu jen jediný cestující, loď pojede. To je hlavní změna proti dřívějšímu cestování výletními loděmi po Labi. Pravidelná lodní doprava se na Labe vrátila po šedesáti letech na přání měst ležících podél řeky. Radnice vytvořily i společný fond, ze kterého budou případné ztráty lodní dopravy dotovat.

Podle zájmu o nalodění osiřelý cestující asi v přístavišti hned tak čekat nebude. Provozovatel lodi Porta Bohemica Karel Svoboda říká, že cestování po řece se s vlakem ani autem nedá srovnat. Doba, kdy pravidelná lodní doprava vozila lidi do práce, se už nejspíš nevrátí. Loď, která jezdí podle jízdního řádu, ale přijde vhod výletníkům a cyklistům.

Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS) hovoří o zpestření nabídky z hlediska cestovního ruchu. Loď zatím zastavuje v šesti přístavištích. Postupně by ale měly na trase přibývat další. Karel Svoboda k tomu dodal, že letos přibudou dvě zastávky, v příštím roce pět. Místostarosta Litoměřic Jaroslav Tvrdík prozradil, že v budoucnu bude trasa prodloužena až do Mělníka.

Na jednom se cestující na pravidelné lodní lince shodli hned - jízda lodí není jenom jeden druh dopravy, ale hlavně zážitek.