Z nešťastného zájezdu zůstanou v Plzni poslední tři zranění

Plzeň – Tři nejvážněji zranění lidé z těch, kteří byli v havarovaném francouzském zájezdovém autobusu, brzy zůstanou v plzeňské nemocnici sami. Lékaři brzy propustí další dva zraněné cestující, jejichž stav už umožňuje letecký převoz domů. Příčinu vážné nehody, při které zahynula jedna dívka, nadále vyšetřuje policie.

Cesta domů čeká dva dospělé zraněné z havarovaného francouzského autobusu zřejmě v úterý, řekla náměstkyně nemocnice pro ošetřovatelskou péči Andrea Mašínová. Jejich stav se zlepšil, lékaři už mohli oba přeložit z jednotky intenzivní péče na standardní pokoje. Stejně jako jejich spolucestující – členy studentského zájezdu – z nichž většina odcestovala v průběhu minulého týdne, je z Česka do Francie přepraví letadlo.

Poslední tři pacienti z havarovaného autobusu – dva dospělí a jeden student – na jednotce intenzivní péče stále zůstávají. Kdy bude možná i jejich cesta domů, lékaři zatím nechtějí odhadovat.

Autobus, kterým cestovala skupina 36 studentů remešského gymnázia s pětičlenným doprovodem na výlet do Prahy, havaroval před týdnem v pondělí brzy ráno. Vůz vyjel z dálnice D5 u rokycanské mimoúrovňové křižovatky, spadl ze svahu na silnici, která dálnici podjíždí, a narazil do protějšího svahu. Šestnáctiletá dívka náraz nepřežila, pět lidí včetně řidiče utrpělo těžká a středně těžká zranění, různě závažná poranění utrpěli i další cestující. Ti, kteří z havárie vyvázli pouze s oděrkami, odletěli domů ještě tentýž den večer, později je ve dvou skupinách následovalo dalších osmnáct účastníků zájezdu.