Z litoměřického muzea zmizelo 9 tisíc exponátů, policie viní exředitelku

Vzácný kalich pro společné přijímání nebo středověký rukopis husitského zpěvníku patří mezi část sbírky, která se ztratila z litoměřického muzea. Škoda dosahuje skoro osmi milionů korun. Kvůli rozkradení uměleckých předmětů policie obvinila bývalou ředitelku muzea Evu Štíbrovou.

Z muzea zmizelo 9 tisíc exponátů včetně kalichu a zpěvníku (zdroj: ČT24)

Podle vyšetřovatelů zmizelo více než devět tisíc předmětů. „Na seznamu je přes devět tisíc čísel, přičemž pod jedním se může skrývat více věcí,“ upozornil současný ředitel Tomáš Wiesner na to, že počet ztracených věcí může být vyšší. Podle státního zástupce činí škoda bezmála 7,7 milionu korun. „Liší se ovšem hodnota, kterou uvádějí soudní znalci, ta historická nebo ta, za jakou je možné prodat věc v aukci,“ doplnil Wiesner. Do funkce nastoupil v září 2012 a tvrdí, že většinu energie mu bere právě práce na inventarizaci majetku a věcí s tím souvisejících.

Středověký rukopis husitského zpěvníku ze sbírky litoměřického muzea
Zdroj: ČT24

Litoměřické muzeum mělo i velké sbírky míšeňského porcelánu, ale zbyly jim jen poslední tři poličky. Místo přeplněných skříní narazili při inventarizaci na prázdné regály. „Postrádáme především zbraně, sklo, cín, keramiku, mince, plastiky a výtvarné umění,“ upřesnil Wiesner. „Jako jednotlivost ohodnotili znalci nejvýše ukradený středověký graduál, a to na 900 tisíc korun,“ řekl ředitel. Vzácný rukopis z poloviny 15. století sloužící k nácviku zpěvů s žáky v husitském kostele v Litoměřicích se později ocitl v Rakouské národní knihovně. „Odbor archivní správy a spisové služby ministerstva vnitra činí další úkony nezbytné k jeho navrácení zpět do České republiky, nicméně jedná se o dlouhodobý proces,“ řekla mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová. 

Za stav věcí je podle žalobce odpovědná bývalá ředitelka muzea Eva Štíbrová. Viní ji z nedostatečného zabezpečení a skladování předmětů a také z toho, že neprováděla každoroční inventuru. Ke krádežím mělo docházet sedmnáct let. Bývalé ředitelce hrozí za porušení povinnosti při správě cizího majetku trest odnětí svobody až osm let. „Nelze vyloučit, že bude ještě někdo další obviněn,“ řekla litoměřická okresní státní zástupkyně Kateřina Doušová. Vyšetřování případu totiž ještě neskončilo.

Ztráty zaznamenalo litoměřické muzeum i mezi porcelánem
Zdroj: ČT24