Z bioplynové stanice na Hodonínsku unikla kejda, skončila v potoku

Kozojídky (Hodonínsko) – Už podruhé unikla z bioplynové stanice v obci Kozojídky na Hodonínsku kejda. Tekuté hnojivo se dostalo do obecní kanalizace, ze které odteklo do místního potoka. Na místě aktuálně zasahuje deset hasičských jednotek, odčerpávat zemědělskou kejdu budou dva dny.

Kejda z kozojídecké bioplynové stanice protekla vadným těsněním ze své nádrže, kanalizací potom protekla do říčky Kozojídky. Vedení bioplynky ubezpečilo, že nejde o klasickou agresivní kejdu, ale o hnojivo, které je upravené pro potřeby lepšího spalování. Na místo přesto přijeli pracovníci tišnovské chemické laboratoře a krajské hygienické stanice. Místní obyvatele však uklidnili – o zdroje pitné vody se nemusí obávat. Odebrali také vzorky z Kozojídky. Hasiči zatím začali kejdu odčerpávat.

V posledních měsících je to v Kozojídkách již druhý únik Kejdy. Vytekla již v září, kdy ji hasiči odčerpávali celý víkend. Pomocí bagrů vytvořili u bioplynky umělé hráze. Kvůli následkům první havárie byla bioplynka mimo provoz, připravovala se oprava těsněním, kterým kejda unikla.

No comment: Hasičský zásah v Kozojídkách (zdroj: ČT24)

Kejda hospodářských zvířat (skotu, prasat, drůbeže) je tekuté statkové hnojivo, částečně zkvašená směs tuhých a tekutých výkalů hospodářských zvířat a zbytků krmiv s podílem technologické vody.

Zdroj: Wikipedie

Bioplynová stanice v Kozojídkách vyrábí elektrickou energii v podobném množství jako solární elektrárna. Bioplynka zatím funguje jen v testovacím provozu, v dosavadních zátěžových zkouškách ale neobstála.