Výluka na Šumavě skončila, radují se turisté i podnikatelé. Další ale trvá

Nové Údolí/Železná Ruda – Vlaky se vrátily na trať do Nového Údolí. Do srdce Šumavy nejezdily celé jaro kvůli rekonstrukci dráhy. I když po zbytek prázdnin již budou turisty od Budějovic i Prachatic přivážet, místní podnikatelé již hovoří o druhé zkažené sezoně v řadě. Šumava a železnice si ale přes zprovoznění lokálky stále netykají. Mimo provoz zůstává druhá turisticky významná trať z Klatov do Železné Rudy.

Výluka trati do Nového Údolí skončila (zdroj: ČT24)

Výluka na trati do Nového Údolí znamenala pro místní podnikatele hned několikanásobnou pohromu – nejenže k nim vlaky nepřivážely turisty, ale navíc kvůli náhradní autobusové dopravě byla pro pěší i cyklisty a kolečkové bruslaře uzavřena tzv. Vltavská cesta. Některým podnikům se proto lidé zdaleka vyhýbali. Komplikace v jízdních řádech na svých tržbách pocítili hlavně majitelé penzionů a restaurací. Turistů podle jejich slov ubylo minimálně o třetinu. „I při objednávání bylo patrné, že vědí, že tady ta uzavírka je,“ podotkl majitel šumavského penizonu.

Problémy naopak přetrvávají v západní části Šumavy, kde železnice rovněž představuje důležitý zdroj turistů. V červnu zjistila Správa železniční dopravní cesty, že se posunula skála pod tratí mezi Hojsovou Stráží a Špičákem, vyhlásila proto výluku z Nýrska až do Železné Rudy. Ačkoli zůstává naděje, že se opravu podaří dokončit dřív, České dráhy počítají s tím, že jejich vlaky z Klatov, Plzně či Prahy budou v Nýrsku končit celé prázdniny.