Výfukem vpřed, nebo vzad? V Brně prý jedině směrem do vozovky

Stojí-li řidič výfukem směrem na chodník, dostane pokutu. Tak to chodí v brněnských ulicích, kde strážníci pokutují podle nich špatně zaparkovaná auta. Ta mají dle vedoucího dopravního odboru stát přesně tak, jak vyobrazuje dopravní cedule. Ministerstvo dopravy si ale myslí něco jiného a pokuty považuje za nesmyslné.

Podle vedoucího odboru dopravy musí řidiči parkovat tak, jak je vyobrazeno na značkách. „Když je tam i jakým směrem má být, tak nemůže stát výfukem do chodníku, když má být směrem do vozovky,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy na brněnském magistrátu Vladimír Bielko. Podle něj je to proto, aby výfukové plyny nešly lidem do oken a neobtěžovaly lidi, kteří kolem startujících aut prochází. 

Na dotaz, zda parkování zadní částí auta směrem do cesty není nebezpečné, například při vyjíždění z místa, odvětil, že to záleží na řidiči. „Každý řidič, když nemá rozhled, tak je povinen si přizvat osobu, aby mohl bezpečně vyjet,“ uvedl. Mnoho šoférů však ani netuší, že by měli parkovat přesně podle cedule. Bielko dodal, že neznalost řidiče neomlouvá, a pokud neví, jakým směrem parkovat, mají si prostudovat příslušné materiály.

Jenže ministerstvo dopravy se domnívá, že je jedno, zda řidič u této značky zaparkuje popředu nebo pozadu. Přesto jsou brněnští šoféři za svou údajnou neznalost pokutováni. „Věříme, že se to vysvětlí, protože skutečně vyhláška neříká přímo to, že vozidlo musí být výfukem do ulice,“ zaznívá z ministerstva. Tento nový upřesňující výklad je pro strážníky nyní závazný. Řidiči, kteří dostali pokutu, můžou žádat o přezkoumání.