Vybržďování je hazard, který se z českých silnic nedaří vymýtit

Události v regionech: Problematické vybržďování (zdroj: ČT24)

Podle policie je takzvané vybržďování jedním z nejnebezpečnějších přestupků, který se nedaří z českých silnic vymýtit. Nedávno například mladík na Jičínsku tímto způsobem ohrožoval jiné auto. Vzápětí zjistil, že šlo o policejní vůz, přišel o řidičský průkaz. Ne vždy se ale policistům podaří takové jednání zdokumentovat.

Řidič na silnici směrem z Jičína do Krkonoš překročil rychlost v obci, přejel plnou čáru a následně šlápnul na brzdu. Policisté vše natáčeli na palubní kameru. Mladík přišel o řidičák.

Další řidič na záběrech poskytnutých policií brzdí před kamionem, až ho úplně zastaví. Podle policistů je to nepochopitelný hazard. „Intenzivně začíná brzdit až do úplného zpomalení. Takováto situace v silničním provozu je velmi nebezpečná. Pokud jste účastníkem, bylo by dobré celou věc oznámit na linku 158,“ popsal video dopravní policista Milan Struhar.

Jedenáct let ve vězení za smrt kojence

V případě nehody se zraněním mohou vyšetřovatelé vybržďování vyhodnotit jako úmyslný trestný čin.

Jako v případu z roku 2016, kdy muž ohrozil jiné vozidlo a při následné nehodě zemřel kojenec. Soud viníka potrestal jedenácti lety odnětí svobody. Ve vyšší rychlosti podle dopravních expertů vybržďovaný řidič nemá šanci během jedné vteřiny zareagovat. „Při rychlosti devadesát kilometrů v hodině ujede pětadvacet metrů. Kdybychom uvažovali ty dvě vteřiny, tak ta vzdálenost mezi vozidly by měla být padesát metrů,“ spočítal dopravní expert z Univerzity Pardubice Ivo Drahotský.

Petr Horálek je astrofotograf, ročně najezdí tisíce kilometrů po celém světě. Nedávno ho řidič vybrzdil v tunelu. V zahraničí se s takovým přestupkem nikdy nesetkal. „Kdybych náhodou nezareagoval včas a nedobrzdil, tak se tam mohla stát nehoda, která uzavřela tunel,“ popsal. „Za volantem jsem seděl třeba na Novém Zélandu, v Austrálii, v USA, ve Španělsku, ve Francii a je pravda, že tohle je doména našich řidičů,“ dodal.

Agresivita na silnicích roste

Psychologové upozorňují, že agresivita za volantem roste. Vybržďování používají řidiči k potrestání ostatních. „Je to okamžik, kdy aplikujeme tu svoji primární moc,“ řekl psycholog Jan Lašek.

Jako důkaz pomáhají palubní kamery a nové technologie. Například černé skříňky takzvané EDR –Event Data Recorder, kterými musí být vybavená auta registrovaná od července letošního roku.