Vltava bude splavná z Orlické přehrady až do Českých Budějovic

České Budějovice - Splavnění řeky Vltavy z Orlické přehrady až do Českých Budějovic získává konkrétní podobu. Jsou tu ale i konkrétní čísla - na realizaci jsou potřeba víc než dvě miliardy.

Výlet lodí nejen po Orlíku, ale až do Českých Budějovic? Pro někoho je to stále utopická představa. Například město Hluboká ale naopak v otevření řeky pro turistickou dopravu věří a dokonce do ní investuje. Na projektovou dokumentaci a územní rozhodnutí k přístavišti město investovalo 600 tisíc korun, jak potvrdil starosta Hluboké Tomáš Jirsa.

Příliv návštěvníků, navázání na historický záměr nebo zúročení turistického potenciálu kraje - takové jsou argumenty pro splavnění řeky. Na druhé straně jsou ale závratně vysoký odhad nákladů a nejrůznějších překážky. Například v Týně nad Vltavou brání lodnímu provozu most. „Starý železný most je v majetku města, je to technická památka a závisí na zastupitelích, která z těch variant bude akceptovatelná,“ vyjádřil se starosta Týnu na Vltavou Karel Hájek (US - DEU).

Město Písek zase pracuje na řešení jiného souvisejícího problému. Tím je kvalita vody v Orlické přehradě, která turistickému ruchu vůbec neprospívá. „Akademie věd, biologické centrum a Jihočeská univerzita by měli zjistit, od čeho ta přehrada tak kvete a navrhnout nejoptimálnější a nejlevnější řešení problému,“ sdělil Petr Jelínek, manažer projektu Orlicko čistější.

Úspěch splavnění Vltavy bezesporu závisí na Ředitelství vodních cest ČR. Především na jeho bedrech leží příprava dokumentace i zajištění peněz. Zatím harmonogram prací napovídá, že by lodní cesta z Orlíku až do Českých Budějovic mohla vést už v roce 2013.