Veřejné defibrilátory zachraňují životy. S každou minutou klesá naděje na záchranu o 10 procent

Celkem 113 životů zachránil na jižní Moravě jen za loňský rok systém AED, tedy použití automatizovaných externích defibrilátorů. Nejčastěji ho využívají dobrovolní hasiči, kteří přijíždějí hlavně na venkově k pacientovi dřív než zdravotníci.

Jen v Jihomoravském kraji překvapí náhlá srdeční příhoda zhruba sedm set lidí za rok. Do běžného života se jich díky včasné pomoci vrací asi stovka. Díky stále hustší síti automatizovaných externích defibrilátorů se ale může toto číslo postupně zvyšovat.

Kromě hasičů, jak dobrovolných, tak profesionálních, jej mají i policisté, strážníci či obecní úřady. Celkem jich je po kraji 135. „Ve velkých městech je buďto současně, nebo dříve na místě naše výjezdová skupina, ale v těch odlehlejších oblastech to má velký význam,“ upozornila lékařka Krajského zdravotnického operačního střediska Hana Ondrová.

Slaví druhé narozeniny

Brzy oslaví své 72. narozeniny, nově ale bude pan František Haška z Mělčan slavit nejspíš i 22. prosince. To se totiž podruhé narodil poté, co zkolaboval při volejbalu. Nejdřív ho začal oživovat kamarád hasič v civilu, operátorka na dispečinku na místo vyslala sanitku s lékařem a taky dobrovolné hasiče z vedlejší obce. Ti na místo dorazili za pár minut i s přístrojem AED.

„Při příjezdu zdravotní služby jsme pána předávali lékaři, když už byl při vědomí a komunikoval,“ vzpomíná velitel SDH Bratčice Martin Zittner. Stejné štěstí měl i třiadvacetiletý Martin Kusmič z Březí. I jemu se zastavilo srdce a také jemu přispěchali na pomoc jako první místní dobrovolní hasiči s AED v ruce.

Přenosné defibrilátory zachraňují životy (zdroj: ČT24)

S každou minutou prodlevy přitom klesá naděje na záchranu pacienta o deset procent. Při včas zahájené a správně provedené resuscitaci pomocí defibrilátoru, zkombinované s masáží hrudníku, je naděje na přežití postiženého 70 až 80 procent. Při náhlé zástavě nastane takzvaná fibrilace komor. V této fázi pomůže právě včasný výboj, který člověku dá defibrilátor.