Jsou v policejních autech i na veřejných místech. Defibrilátory zachraňují lidské životy

Jak zachránit člověka po kolapsu srdce (zdroj: ČT24)

Stovky defibrilátorů, které jsou rozmístěné na veřejných místech po celém Česku, už letos zachránily několik životů. Podle zdravotníků mají smysl, někteří ovšem dodávají, že s nimi musí manipulovat lidé, kteří to umí. Stále častěji je využívají i policisté a hasiči.

Na reálných policejních záběrech z května 2017 nastartoval defibrilátor srdce muži, který zkolaboval v pražské prodejně stavebnin. Policisté dostali o kolapsu hlášení. Kolega kolabujícího muže mu dělal masáž srdce, policisté ho vystřídali a nasadili defibrilátor, který měli v autě.

Vždy nejdříve volat linku 155

Jen v jejich rajonu mají tyto přístroje v autě tři hlídky. Podle mluvčího policie Praha-venkov Jih Zdeňka Chalupy jsou zařazeny do výbavy služebních vozidel nasazených 24 hodin denně v terénu. Defibrilátory jsou vybavena také třeba obchodní centra, akvaparky nebo úřady.

Použít by je měl zvládnout i laik. Přesto koupit defibrilátor nestačí. Na každém místě, kde ho mají, by měl být člověk, který ho umí používat.

„Naše zkušenosti jsou takové, že pokud se nejedná o nějaké opuštěné vzdálené místo, pak než nezkušení lidé defibrilátor najdou, než se s ním seznámí, než ho rozbalí, tak záchranka už je vždy na místě,“ sdělil mluvčí pražských záchranářů Ondřej Franěk. Zvlášť pokud je člověk na záchranu sám, měl by především zavolat linku 155 a zahájit ruční masáž srdce.

Vydáno pod