Ve Vyškově začala rekonstrukce nemocnice. Kraj za ni zaplatí přes sto dvacet milionů

Začala rekonstrukce nemocnice ve Vyškově (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce oddělení neurologie a ORL v nemocnici Vyškov je letošní největší investicí do zdravotnictví na jižní Moravě, kraj za ni zaplatí přes sto dvacet milionů korun. Peníze půjdou do modernizace budov i do nových přístrojů, hotovo by mělo být do konce roku 2020.

Rekonstruknčí práce ve vyškovské nemocnici se dotknou budovy B a části budovy C. Objekt neurologie pochází z roku 1951, původně sloužil jako ubytovna zdravotnického personálu. V 70. letech byla budova uzpůsobena pro lůžková oddělení, ovšem bez potřebných stavebních úprav. V téměř nezměněném prostorovém uspořádání sloužila dodnes.

„Oddělení neurologie se přesunulo do budovy po starých operačních sálech. Jsou to náhradní prostory, které využíváme, když rekonstruujeme lůžková oddělení,“ uvedla ředitelka nemocnice Věra Seidlová.

Modernizace se dotkne všech čtyř podlaží křídla současné budovy neurologie a ORL. Vyměněny budou veškeré technické instalace, budovy získají zateplení, renovace se dotkne podlah, povrchů stěn, instalovány budou podhledy. Dispozice oddělení budou navrženy univerzálněji, aby se jejich využití v budoucnu mohlo přizpůsobit momentálním potřebám nemocnice. Pokoje budou dvou a třílůžkové, každý s vlastním hygienickým zázemím.

Akutní péči zajišťuje nemocnice v plném rozsahu

Neurologie po dobu rekonstrukce musela snížit kapacitu o deset lůžek, a lékaři tak musí zkracovat dobu hospitalizace, aby byla zajištěna akutní péče. „Naštěstí máme zázemí neurologické jednotky intenzivní péče a celkem rozsáhlých neurologických ambulancí i s vyšetřovacími metodami už od roku 2013,“ řekla primářka neurologického oddělení Jana Kadlčíková.

Uspořádání Centra léčebné rehabilitace pak bude z velké části kopírovat dispozici horních podlaží, avšak s tím rozdílem, že na místě dvoulůžkových pokojů na severní straně východního traktu bude elektroléčba a tělocvična, na níž v přístavbě naváže místnost pro individuální cvičení.

„Rekonstrukce vyškovské nemocnice je plánovanou akcí a patří mezi velmi významné investice do zdravotnictví v našem regionu,“ potvrdil hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO).

V Tišnově vznikne nový ambulantní trakt

Výrazné investice se letos dočká i nemocnice v Tišnově, která sídlí v historické budově. V září chce kraj začít stavět nový ambulantní trakt za bezmála osmdesát milionů korun. „Nemocnice otevře některé specializované ambulance, které už v současných prostorách nelze provozovat. Bude tam také prostor pro další soukromé ambulantní specialisty,“ plánuje radní pro zdravotnictví Jihomoravského kraje Milan Vojta (ANO).

I do nemocnice v Tišnově bude kraj investovat ze svého rozpočtu, jeho vedení přesto doufá, že poroste podpora od státu, i když teď ministerstvo zdravotnictví v Národním investičním plánu navrhlo poslat miliardy spíše velkým fakultním nemocnicím.

Kraj plánuje také stavbu nových stanovišť záchranky

Jihomoravský kraj plánuje také přípravu stavby výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby JMK v Mikulově, Veselí nad Moravou, Kyjově a Boskovicích za více než 230 milionů korun. V dubnu už začala stavba výjezdové základny v Hustopečích za téměř 42 milionů korun.

V roce 2020 by měl kraj zahájit výstavbu nové léčebny se speleoterapií v Ostrově u Macochy.