V srdci Prahy se prodávaly padělky značek za pakatel

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) objevila přímo v turisticky nejrušnějších uličkách v centru hlavního města Prahy padělané výrobky světoznámého módního domu Barbery. Jde o doplňky za více než 200 tisíc korun, v současné době zahajují inspektoři s majiteli obchodů správní řízení. Obchodníci prodávali padělky za zlomek ceny originálu. Třeba šátek, který v butiku vyjde asi na 6 tisíc, nabízeli turistům za 400 korun.

„Zabavených výrobků bylo kolem 25 kusů, odhadovaná cena originálů přesahuje 200 tisíc korun,“ přiblížila pro ČT situaci mluvčí ČOI Miroslava Fléglová. Všechny padělky mají jeden specifický znak, jsou totiž téměř k nerozeznání od originálů. „Tyto jsou napodobeniny kvalitního materiálu s ochrannými prvky, a tady barva, která je velmi populární,“ popisuje padělky Fléglová.

Na největší objem napodobenin narazili inspektoři v Železné ulici nedaleko Staroměstského náměstí, a to jen několik set metrů od prodejny s originálními výrobky. Další pak v Rybné ulici, ty už se ale těm původním artiklům nepodobaly. Podle slov Fléglové sice mají pořád zaměnitelný vzor, avšak kvalita materiálu neodpovídá originálu. „Proběhne správní řízení a ředitelem inspektorátu bude za zjištěná porušení uložena kontrolovaným osobám pokuta,“ konstatovala mluvčí ČOI. Za celý loňský rok našla inspekce 140 tisíc kusů padělků za víc než 50 milionů korun.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)
Padělky
Zdroj: ČT24