V Říčanech budou přispívat na mateřské školky

Říčany u Prahy – Ve městě je kritický nedostatek míst ve školkách. Letos museli odmítnout 80 dětí. Obec se proto rozhodla připlácet rodičům, kteří své děti posílají do soukromých mateřských škol. Příspěvek už odsouhlasili radní, teď ho ještě musí schválit zastupitelé.

Každý rok se do Říčan přistěhuje asi 200 lidí – většinou jsou to rodiny s dětmi. Město má pouze tři mateřské školy, které svou kapacitou nestačí. Podle ředitelky Mateřské školy Srdíčko Ludmily Pastorkové už tento problém trvá několik let.

Na místo ve školce jsou pořadníky. Přednost dostávají děti, které mají už brzy nastoupit do školy nebo jejichž maminky chodí do zaměstnání. Umísťování předškolních dětí navíc udává i školský zákon. „Některým rodičům tak nezbývá nic jiného než pokračovat v prodloužené mateřské, nebo si zajistit hlídání,“ říká starostka Říčan Adriena Mrázová (SNK-ED).

Tříleté děti většinou nemají šanci se do školky dostat. „Zkoušeli jsme to vlastně dvakrát a až teď, když mu bude pět let, tak se nám to podařilo,“ dodává obyvatelka Říčan Zdeňka Zichová. Rodiče dětí, kteří neseženou jiné hlídání, proto dávají děti do soukromých školek. Ty jsou ale drahé, za měsíc můžou rodiče zaplatit šest až čtrnáct tisíc korun. „Peníze dáme na školku a zase třeba nepojedeme na dovolenou,“ dodává obyvatelka Říčan Pavla Plíhalová.

Říčany nemají na novou školku peníze. Musí totiž postavit základní školu, kterou také naléhavě potřebují. Radnice se proto rozhodla, že bude rodičům malých dětí přispívat na nestátní školku asi 700 korun měsíčně. Pokud radní návrh odslouhlasí, mohou se rodiče na příspěvek těšit od ledna příštího roku.