V prostějovské nemocnici otevřeli ambulanci pro pacienty s dlouhodobými potížemi po covidu

Prostějovská nemocnice zřídila ambulanci pro pacienty, kteří prodělali nemoc covid-19. Takzvaný postcovidový syndrom může podle lékařů trápit každého pátého člověka, který onemocnění prodělal. Projevuje se únavou a zvýšenou dušností.

Lenka Bubeníková prodělala covid-19 v prosinci. Propukl u ní oboustranný zápal plic a lékaři se rozhodli použít experimentální lék Remdesivir. I po návratu domů ale cítila následky nemoci. „Stále se cítím unavená. Nemůžu dělat, co jsem dělala předtím. Ještě se hodně zadýchávám, nejvíc mi dělá problém chůze do schodů a ještě kašlu,“ popsala své potíže.

Prostějovská nemocnice pro takové pacienty zřídila speciální ambulanci. „Měříme saturaci kyslíku oxymetrem a děláme fyzikální vyšetření pacienta, zda má nějaký fyziologický nebo patologický nález na plicích. Každý projde rentgenem hrudníku a funkčním vyšetřením plic,“ řekla primářka oddělení plicních nemocí Nemocnice Prostějov Ivona Grygárková.

Podle ní téměř všichni pacienti, kteří covid-19 prodělali a mají nějaké potíže i dvanáct týdnů po nemoci, mají postcovidový syndrom a měli by projít vyšetřením v ambulanci.

Syndrom se může objevit i po lehkém průběhu nemoci

Podle odborníků se může postcovidový syndrom objevit u deseti až dvaceti procent lidí, kteří nemoc prodělali. Trpí jím i lidé, kteří měli lehčí průběh nemoci. „Potíže se mohou objevit i několik týdnů po covidu. Častěji u mladších jedinců a u žen. Nejčastějším příznakem je nevýkonnost,“ vysvětluje primářka Grygárková.

Rehabilitaci pacientům, kteří koronavirovou infekcí prošli, nabízejí i některé lázně. Věnují se jim například v Karlově Studánce nebo Lázních Darkov v Karviné.